maanantai 31. toukokuuta 2010

Nice asiaa

Elikkä viikonloppu vierähti Pajulahdessa naisprojektin merkeissä. Projekti on Pajulahti-säätiön ja SUL:n kestävyysjuoksun yhteistyöprojekti. Sen tarkoituksena on kannustaa ja vähän avustaakkin niitä kestävyysjuoksunaisia joiden taso ei aivan yllä "Mäkelän ryhmiin", mutta ovat ikänsä puolesta jo aikuisten sarjassa. Näitä naisia tarvitaan mm. Ruotsiottelun pitkille matkoille ja maaottelu on liiton tärkeimpiä ja näkyvimpiä tapahtumia.
Leirille kutsutuista lähes kaikki olivat noudattaneet kutsua, hyvä niin. Perjantain kevyehkön VK-harjoituksen päätteeksi radalla vähän estetapailua tyyliin 10x100 2:lla iadalla. Lauantaina oli aamulenkki ja iltapäivällä käytiin läpi vähän kisakalenteria, jospa kerrankin saataisiin kotimaisiin kisoihin parhaat samaan kisaan mukaan. Iltapäivälenkin jälkeen oli ohjelmassa vähän lihaskuntoa, hyppelyitä ja kuntopalloilua. Illan huipennuksena oli joukkue-frisbee-golf, jonka voittajaksi selviytyi valmentajien joukkue, tosi tiukan taistelun jälkeen.
Sunnuntai aamureippailun ja aamupalan jälkeen oli ohjelmassa rataharjoitus. Porukassa totuteltiin estejuoksun saloihin 5x600m 5:llä aidalla/esteellä/kierros, palautuksena oli 200m kähö. Tämän harjoituksen toteuttivat Mäkelän Janica, Sajannin Eeva, Kankaan Minna-Maria sekä Skytän Saara. Hapot nousivat kohtuullisesti ja harjoitus oli onnistunut, Nummelan Minna teki tyhjennysharjoituksen jo ennen vetoja mutta sitkeästi veti harjoituksensa läpi, 3x1000m. Määttäsen Anna-Mari ja Tuomisen Mira tekivät oman kovansa tv kova 8km ja sekin oli onnistunut asia.
Leiriltä lähti lounaan jälkeen koteja kohti väsynyt mutta onnellinen porukka, tai ainakin niin olin aistivinani. Toivottavasti tästä pienimuotoisesta projektista on hyötyä edes vähän. Valmentajat; Ekblom, Virlander, Karra, Nummela, Skyttä ja minä olimme ainakin näkemäämme tyytyväisiä. Tästä on hyvä jatkaa kohti kesän kisailuja.

lauantai 22. toukokuuta 2010

Radalle

Tekee jo juoksijan mieli.
Suurin osa juoksijoista harjoittelee pitkän ja pimeän talven tavoitteenaan parantaa ennätyksiään radalla. Viimeistään toukokuussa porukat heräävät talvihorroksestaan ja kaivavat piikkarinsa esille. Liian myöhään, sanon minä ! Piikkarit pitäisi olla esillä koko talven, jotta jalat tottuvat niihin ja etenkin vauhteihin. Olympiavoittaja ja maailmanennätysmies Sebastian Coe sanoi osuvasti: "Ei koskaan kaukana nopeudesta!".
Mielestäni tuo on täyttä totta etenkin kasilla ja maililla. En usko, että siitä on haittaa pitemmilläkään matkoilla ? Jostain syystä on meihin Suomalaisiin valmentajiin ja urheilijoihin iskostunut malli jossa vauhdit haetaan "unhon yöstä" ja toivotaan että ne löydetään.
Kestävyysjuoksijan tärkein ominaisuus on luonnollisesti kestävyys, mutta kestävyyttä on monen sorttista ja niitä kaikkia tarvitaan. Joka matkalla on omat ihmeellisyytensä. Ilman kestävyyttä ei voi menestyä, muttei ilman nopeuttakaan, siis tarvitaan nopeuskestävyyttä. Kilpajuoksussa juostaan vauhdilla eli tarvitaan vauhtikestävyyttä ja jotta noita ominaisuuksia voidaan kehittää tarvii perusta olla kunnossa, eli tarvitaan peruskestävyyttä. Jossain vaiheessa kisaa mennään hapoille ja vedetään maksimeilla eli tarvitaan maksimikestävyyttä.
Tuolla aiemmin olin nopeuden kannalla, mutta mikä käänsi kelkkani ? Se tosiasia ettei nopeudesta ole mitään hyötyä jos vikalle kierrokselle lähdettäessä on jo 100 metriä kärkeä perässä. Kestävin voittaa aina, mutta jos molemmilla on yhtä hyvä kestävyys niin nopeus voittaa joten ympäri käydään ja yhteen tullaan...eli tarvitaankin sitä nopeutta. Voittaakseen kilpailuja on juoksijan tehtävä paljon harjoituksia joilla voidaan tarkastella senhetkistä kuntoa. Kunto, tuo sana jota paljon käytetään ei kerro mitään ? ja toisaalta kaiken. Kunto pitää sisällään myös henkisen kunnon ja se on voittajilla kovempi kuin pistemiehillä ja -naisilla. Fyysisestä huippukunnosta ei ole mitään hyötyä jos henkinen kunto ei ole kohdallaan. Henkinen kuntokin kohenee hyvien, onnistuneiden harjoitusten seurauksena.Jotta voi tehdä hyviä harjoituksia tarvitaan kaikkia ominaisuuksia, joten kestävyysjuoksu onkin monipuolinen laji.
Rataharjoitukset ovat kovia henkisesti kun tavoitellaan jotain tiettyä vauhtia, jos ei onnistuta on valmentaja tehnyt liian kovan harjoituksen senhetkiseen kuntoon nähden. Jos taas vauhteihin päästään helposti on kyse joko hyvästä kunnosta tai liian helposta harjoituksesta. Valmentajan tulisikin tuntea valmennettavansa niin hyvin, jotta voisi tehdä jokaiselle sopivan, henkistä kuntoa nostattavan harjoituksen. Siinä sitä on haastetta kerrakseen. Vai pitäiskö jättää kello pois harjoituksista ja luottaa tuntemukseen, joillekin voi sekin sopia, mutta useimmat haluavat vahvistuksen sille, että nyt menee hyvin.
Ratakisat lähestyvät omallakin ryhmällä ja ollaan jo käyty testailemassa "Kuntoa". Pikajuoksijat ovat hyödyntäneet lämmön ja myötätuulen ja vetänee kovilla vauhdeilla, mutta rennosti. Keski- ja pitkänmatkan menijät ovat "tutustuneet" vauhteihin perusharjoitteilla kuten 3x5x300/100m kävelyä/5min hölkkää, vetojen vauhdit ~1500m:n oletetulla kilpailuvauhdilla. Harjoitusvauhdit ovat kertoneet sen, että suurin osa on talvehtinut hyvin ja voidaan odotella heti kauden alkuun ennätyksiä. Näinhän se pitääkin olla kun kyseessä on nuoret urheilijat, eli pitäisikin jatkaa siitä mihin viime syksynä jäätiin. Mielenkiintoinen kesä on tulossa ja parin viikon päästä ollaan jo paljon viisaampia, rata voi olla arvaamaton....

maanantai 17. toukokuuta 2010

pikaruodinta

Maastojen osalta...
Miehet 12km
Odotetut nimet kärjessä, Jussi on maastokone ja Matilla ei ehkä ollut ihan paras päivä? Obed on käsittämätön palautuja ja Tanui oli unohtunut meikäläiseltä kokonaan..sorry. Sääri ja Happo lähtivät luukuttamaan ja menestymään, mutta tällä kertaa ei paukut ihan riittäneet. Pirkolan sijoitus oli positiivinen yllätys ja Måre oli lähes "entisensä". Takala ja vielä vanhempi "Turun kaarti" , eli Kerot, Luoto, Hellsten ja Virta olivat seuraavassa letkassa...ei oikein hyvä juttu että joukkuehopeaa otettiin joukkueella jonka keski-ikä on 37, veteraanimaastot olivat jo lauantaina.
Miehet 4km
Pitkän perusteella oli vähän yllätys ettei Jussi ihan pystynyt haastamaan estemiehiä. Jukan meno oli helpon ja rennon oloista, hyvä niin ! Janne on usein juossut maastoissa mainiosti, toivotaan, että tällä kertaa se kantaa myös radalle asti. Säipän ja Puten panostus vain lyhelle tuotti hyvät sijat , mutta postiivista oli Tuokon Ramin nousu kuudenneksi taktisesti järkevällä juoksulla. "vanhat" estejyrät vetivät myös mainiosti eli Teppo ja Mikael. Taitaa tulla "hurja" estekesä kun Mäyräkin on jo näyttänyt olevansa tikissä Ameriikan mantereella, ainakin puolitusinaa alle 9 !
M-22 6km
Isossa porukassa näennäisen rauhallista vauhtia lähdettiin liikkeelle, mutta siitä huolimatta aikas nopeasti irtautui ~10 juoksijan joukkio, yllättäen siitä putosi heti alkuun hallimestari Kärjä, kuumuuden takia ? Toisella kierroksella vauhti putosi edellen mutta silti porukka harveni ja vikalle rundille lähti ~puolisen tusinaa kaveria yhdessä. AP Niinistön voimakas juoksu toi hänelle ekan mestaruuden, toisaalta kkm-vauhti jäi päälle 3.10 ! Mestaruus on kuitenkin aina mestaruus. Hopealle nousi aiemminkin maastoissa pärjännyt Pantse, ja valmentajavaihdoksen myötä uuden nousun saanut Heittolan TOmmi pokkasi ekan mitalinsa, onnea siitä. Neljänneksi jäänyt Jole oli kuitenkin suht tyytyväinen suoritukseensa, ja ilmeisesti viitossijan napannut Reima samoin. Miro osoitti, että viikossakin voi tehdä pikkuihmeitä ja juoksi yli puoliminsaa kovemmin kuin edellispyhänä. Sarjassa on paljon potentiaalisia kavereita, toki niitä tarvitaankin kun miesten pitkän listaa kattellessa oli vähän "veteraanitunnelmat"...
M-19 6km
Penski otti paikkansa jo 100m:n juoksun jälkeen ja kasvatti tasaisesti eroa pääjoukkoon jossa olivat ~kaikki ne joita sinne "odottelinkin". Huomion arvoista on se, että voittoaika oli 14 sekuntia kovempi kuin sarjaa ylempänä...Hopealle nousi hyvän loppuvedon ansiosta Lapin "albiino" eli Kalle Keskipoikela ja pronssin nappasi Arttu kuten oli tehnyt jo tielläkin. Heikkilän Villen vauhti ei aivan riittänyt samalla lailla kuin tiellä ja oli nöyrtyminen nelossijaan. Huomion arvoinen asia tässä sarjassa oli se, että Hynnisen Mikael oli 7. ai miksikö ? no siksi, että oli jo neljäs kerta perättäin kun hän oli SM-maastoissa 7.
M-17 4km
Lahden oma poika eli Ossi Kekki hallitsi juoksua ja otti "omansa" näennäisen helposti. Lapin pikkumies "Jum Jumisko" osoitti oivaa taktista kypsyyttä ottamalla hopeaa, pronssille kiri hieman yllättäen Kälviän Löytynoja ? ja raastoveljeksistä tänään parempi oli nuorempi Laurila eli LAri ollen tässä sarjassa 4. Liekö kuumuus vai mikä, mutta tässä sarjassa oli aikas paljon heittelyitä , ainakin etukäteis "tietoihin" peilaten.
Naiset 6km
Ei mitään yllättävää, Johanna ja Saara olivat melkoo nopeasti ottaneet oman paikkansa ja pitivät ne loppuun asti. Kestokoneet tulivat tällä kertaa järjestyksessä Hanna ja Maria. Seuraavana olikin suunnistajana paremmin tunnettu, Lapuan Rantanen, jonka Sanni muuten voitti reilua viikkoa aiemmin pm-maastoissa nelosella 43 sekkaa...oiskin ollu kiva nähdä Sanni naisten kutosella ? No hän oli omassa sarjassan ja Forssan mainetti piti hyvän loppuvedon ansiosta Janica ollen kuudes ja samalla tuli joukkuekulta, kun Oulun Kanervo hoiperteli loppusuoralla tajuttomuuden rajamailla, eikä koskaan päässyt maaliin...
N-22 4km
Tässä sarjassa mitalistien veikkaus oli melko helppoa eikä ollut yllättävää että Sandra, Sanni ja Kaisa ottivat mitalit. Ehkä yllättävää oli se, että Peiposen Johannan meno oli niin vaisua ? mutta toisaalta hyvän paluun teki Miettisen Suvi, toivottavasti sai uutta intoa ja nähdään vielä radallakin.
N-19 4km
Etukäteen tässäkin sarjassa kisa käytäsiin Porvoolaisten ja Ilonan kesken, ja näinhän siinä kävikin. Sara näytti jo karanneen, mutta Ilona sai kuin saikin kiinni ja johti kisaa 2 metriä, ne ratkaisevat. Sara antoi "turhaan" merkkejä kuikuilemalla vähän väliä taaksepäin, olikos siinä vinkki Ilonalle ? Zenitha osoitti pronssillaan että kestävyys on parantunut ja voidaan odottaa kovia tuloksia radalta. Muuten aikas vaisu sarja ja tasollisesti heikompi kuin nuoremmat.
N-17 4km
Pikkulikkojen kisa lähti nuottien mukaan liikkeella, Anette ja Saara luukuttivat jo hyvän matkaa karussa, mutta taisivat unohtaa,että kisassa on muitakin ja juoksivat toisiltaan jalat alta ? Anette aloitti kirinsä liian aikaisin ja hyydähti lopussa, kovaa kokemusta suursuosikeille...Voittoon pompahti vasta 14-sarjalainen Johanna Halonen ja hopeaa nappasi viimemetreillä Sofie Lövdahl, synttäripäivänsä kunniaksi eli täytti eilen 17 v ! Tässä sarjassa kärjen tuntumassa on aina ollut "alaikäisiä" ja voisikin olla paikallaan että sarja suljettaisiin ja siihen voisivat osallistua vain 16- ja 17-vuotiaat ? Annettaisiin 14- ja 15- sarjojen maastoille SM-arvo niin ehkä silloin niihinkin saataisiin parhaat mukaan ?
Ratakausi kolkuttaa jo ovella ja toivottavasti lämmön tulo herkistää myös juoksijat ja he saavat heti kauden alkuun hyviä tuloksia, siitä on hyvä jatkaa kohti kesää !

tiistai 11. toukokuuta 2010

SM-maastot

Keväinen kestävyysjuoksutapahtuma ,SM-maastot järjestetään ensi sunnuntaina Lahden hyppyrimäkien kupeessa. Reittikartan ja videokuvan perusteella kyse on lähinnä tiejuoksusta metsässä, varsinaisesta maastojuoksusta ollaan aikas kaukana. Se onkin taas toinen juttu onko se hyvä asia vai ei, mielestäni myöhäiset maastot ovat parempikin olla "helpolla" ja nopealla radalla.
Ilmoittautumisia katsellessa harmittaa poisjäännit kuten miesten nelosella olisi mukavaa ollut nähdä herrat: Harjamäki, Nummela, J Nieminen sekä SFI:sta ainakin Bergdahl ja Sandells. Pitkällä olisin kaivannut Muukkosen ja J Järvenpään mukanaoloa, mutta näillä mennään.
Naisten puolelta puuttuu "maastoikoni" AM Sandell-H , jolla on pätevä syy; kesäkuussa syntyvä kolmas lapsi. Puuttujien listalla on myös viime vuonna menestyneet Kaisa Lehtonen, Mari Järvenpää sekä Minna-Mari Kauppi sekä monipuolinen kestävyysurheilija Maija Oravamäki.
Spekulaatioihin, ensin miesten 12km.
Voittajasuosikkeja on selkeästi kaksi; hyvää kevätkuntoa esittänyt Jussi U sekä Räsäs-Masa, on vaikea kuvitella että joku sotkisi tämän kaksikon menoa ? Obed olisi ilman viikon takaista maratonia ollut varmaan aikas samoilla askelilla ? Seuraavassa porukassa viilettävät todennäköisesti JKU:n kolmikko Hena, Takala, Puttonen sekä Sääri ja Måre ? Jatkosijoista käyvät kilpajuoksua vanhat herrat kuten Kerot, Virran Mikko sekä Luoto ja Hell. Francis on ollut täysin ulkona kuvioista koko kevään, mutta hänestä ei koskaan tiedä ja voi löytyä sijalta 3. tai DNF ...
Miesten 4km:
Ykkössuosikki on ilman muuta Jukka K, toivottavasti hänen asiansa ovat hyvällä mallilla ja nähdään vauhdikasta juoksua. Kakkoskatergoriassa viilettääkin melkoinen joukko; Ukonmaanaho, Wannas, MArttinen, Utriainen, Tuokko, Viren, Mustonen, Hamberg ja ikinuori Syrjälä. Tämän matkan arvioiminen on usein osoittautunut hankalaksi etenkin tuplaajien takia, reitillä on laskua välillä 1200-1800, joten Jussi laskettelee siinä muilta paitsi Jukalta karkuun ?
Naisten 6km:
Etukäteen näkisin parhaat mahdollisuudet mestaruuteen olevan Johanna Lehtisellä. Kakkoskoriin riittääkin paljon tarjokkaita, valitettavasti en huomannut ilmoittautuneissa Skytän Saaran nimeä ? Mutta listalleni pääsevät kuitenkin ainakin hyvän kevään juossut Maria Söderström, aina maastoissa viihtyvä Elina Lindgren sekä Sajannin kaksoset ja kestokoneet;Tuominen ja Jantunen. Oma suosikkini kakkoskorissa on Forssan Mäkelä, no ehkä tässä tapauksessa tunne on vahvempi kuin tieto ? Yllättäjäksi voi hyvinkin nousta uutta tulemista tekevä Saara Pekkarinen ? Unohtaa ei sovi myöskään MM Kangasta eikä Nummelan Minnaa...suunnistuspuolelta mukaan tuleva Merja Rantanen on myös korkealla tuloksissa...mielenkiintoista on nähdä paluun juoksubaanoille tekevä hiihtäjähuippu Silja Tarvonen.
Miehet 22v 6km:
Ykkössuosikiksi nostan viime vuoden 5. ja talven 3000m:n mestarin Kalajoen Tapani Kärjän, etenkin Laurilan ja Toivolan jalkavaivojen takia. Kakkoskoriin riittääkin porukkaa ihan riittävästi ja se on vain hyvä asia, että taso tiivistyy, sieltä voi tupsahtaa tulevaisuudessa ihan kelpo ravureita. Paluuta tekevä Tuokon Marko on yksi mielenkiintoisimmista nimistä. Maastoissa viihtyvät ONMKY:n pojat ovat myös kärkikahinoissa samoin kuin viime vuoden 19-sarjan pronssipoika AP Niinistö. Kovasti kehittynyt TU-38:n Heittola voi olla tämän kauden yllättäjä ja naapuriseuran J Lammi yltänee myös kärkiporukoihin ? Idästä tulee ilman Toivolaakin kovaa porukkaa sotkemaan kärkeä; Laakkonen, Jantunen, Ikonen, Piipponen, Lehtinen. Armeijassa olevat Sundell ja Laurila lienevät myös kärkiporukoissa kuten Lahden oma poika Granberg. Kaiken kaikkiaan erittäin mielenkiintoinen sarja kun hyviä on paljon, mutta "huippuja" ei yhtään.
Naiset 22v 4km:
Mestaruudesta taistelevat Sandra ja Sanni ja heidän takanaan muista mitaleista Tynin Kaisa, Peiposen Johanna ja Hemminkin Kaksoset ja sitten kaikki muut...Mielenkiintoista on se, että Miettisen Suvi on palaamassa takaisin
ja luvassa on raastokasta menoa.
Miehet 19v 6km:
Ykkössuosikkina on Pennasen Oskari, etenkin kun viime vuoden mestari Lövdahl ei näy ilmoittautunieden joukossa, miksi ? Kakkoskoriin pääsevät maantiellä menestyneet Heikkilän Ville, Hämäläisen Markus sekä Vattulaisen Arttu. Samaan koriin pääsevät vielä Lempisen Toni ja Keskipoikelan Kalle sekä Siikaluoman Martti, Hynnisen Mikael ja Virtasen Jouni. Tämä sarja on mielenkiintoinen kun tuon ikäisillä kehittyminen voi olla hyvän talvehtimisen ansiosta melkoista...toivotaan että joku yllättää ja se voi olla vaikka Tampereelta Laakson Jaakko !
Naiset 19v 4km:
Tämä sarja on ennakkoveikkailuissani tasaisin ja tulosluettelo voi olla monelle yllättävä. Uskoisin että kärkiporukoissa viihtyvät Ilona VÄlimäki, sekä Porvoon poppoo; Kuivisto-Åkermarck-Holopainen- Söderström. Myös Turun kolmikko Raininko-Sahlberg-Jalonen hamuavat kärkiporukoihin. Kisan yllättäjä voi hyvinkin olla Zenitha Eriksson, jos vain uskaltaa roikkua kärkiporukoissa niin lopussa hän on pitelemätön...
Pojat 17v, 4km:
Tämän ikäisissä yllättäjillä on aina tilaa mutta uskoisin kärkiporukoista löytyvän ainakin seuraavia: Jaakko Piesanen; maantiemestari on ykkössuosikkini vaikka LAhden oma poika Ossi Kekki voi olla eri mieltä ?. Seuraavssa porukassa löytynevät Konsta Wilkman, Miika Pajukangas,Lari LAurila, Juho Jumisko,Miika Eskuri...ja varmaan moni muukin joita emme vielä edes "tunne"....mielenkiintoinen sarja.
Tytöt 17v, 4km:
Etukäteen homma pitäisi olla selvä eli Nikanderin Saaralle ei löydy vastusta, vai onko Haukilahden Anette eri mieltä?....muista sijoista tulleekin mainio taistelu ja porukoissa ovat Pentinmäki, Massinen,Matintalo,Maaskola ja moni muu. Tässä sarjassa on aina ollut tilaa yllättäjille ja toivon mukaan niin on tälläkin kerralla.
Sunnuntaina ollaan "viisaampia" ja lähdetään uusien ? mestarien kanssa kohti kesän koitoksia. Kaikki joita ei tullut mainittua voivat osoittaa minun olevan väärässä, tässä tapauksessa olisin vain tyytyväinen jos joku nousee selkeästi uudelle tasolle ja näyttää kykynsä.

tiistai 4. toukokuuta 2010

kevät

On kotimaassakin jo hyvässä vauhdissa ja se virkistää mukavasti. Lämpötila saisi olla vähän korkeampi mutta näillähän se on mentävä. Kevään lämpöä lisäsi selkeästi se, että raastajat maailmalla saavuttivat mainoita tuloksia !
Räsäsen Matin ennätys kympillä ja EM-raja lämmitti tietysti eniten, mutta kyllä Mäyrän ennätys esteissä oli myös mukava asia. Monelta on saattanut jäädä huomioimatta, että jenkkilässä on muuallakin juostu, Niemisen Jaakko on tehnyt enkkansa niin 1500 kuin 5000 ja lähestyy kansallista kärkeä...Nummelan Aki on myös hyvässä kevät kunnossa ainakin 1500m:n osalta, toivotaan että kavereiden kunto säilyy ainakin samanlaisena kun palaavat kotimaahan.
Kotimaassa ei olla vielä päästy ratajuoksujen makuun, mutta maantiellä ja maastoissa on paljon liikehdintää. Tällä viikolla on pääosissa pm-maastot, mutta osanottajalistoja silmäillessä ei voi paljon hurraata huudella. Osanottajamäärät ovat pelottavan pieniä ja joukkuekisat allavat olla kohta historiaa. Ensi viikon kohokohtana on SM-maastot Lahdessa ja toivottavasti siellä vauhdit on kovia ja nähdään hyviä, kovia taisteluita mitaleista.
Oman ryhmäni kanssa on tehty mäkiharjoituksia, eilen oltiin Hirvensalon "hiihtokeskuksessa", melkoisen pieni töppäre siihen touhuun, mutta ~1,5 minuutin kapuaminen suhteellisen jyrkkää rinnettä ylös tekee tehtävänsä. Muutamilla oli selkeästi havaittavissa "hapenpuutetta" , olisi ollut happomittarit aikas punaisella, valitettavasti niitä ei ollut käytettävissä. Uskon, että mäen kapuaminen kehittää myös henkistä kapasitettia ja useinhan sen merkitys on palkintosijoja jaettaessa kiistaton. Fyysisesti erot ovat aikas pieniä, mutta psyykkisesti vahvimmat pokkaavat palkinnot ja hölmöltäkin tuntuva mäen kiipeäminen voi auttaa siinä vaiheessa kun loppusuoralla tuntuu pahalta..
Pyrin ensi viikon alussa tekemään SM-maasto ennakon, jos aikaa löytyy...