sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Syksy etenee

Ja urheilijat ovat päässeet harjoittelun makuun kiinni. Suurin osa tekee peruslenkkiä runsaasti ja pyhäisin pitkä lenkki. Viikolla 2-3 reippaampaa harjoitusta ja/tai nopeus- ja vauhtikestävyysharjoituksia.
Omassa ryhmässäni lähes kaikilla oli eilen ohjelmassa testijuoksu, kauniissa Turun Ruissalon saaressa.
http://varsyjuoksee.blogspot.com/
Ryhmässäni on uusia, nuoria tyttöjä joilla on vielä paljon työtä tekemättä, etenkin kestävyyden osalta. Nyt täytyisi saada heidät ymmärtämään peruskestävyyden merkitys ja etenkin kuinka paljon sen paranemisen avulla voidaan tehdä tehoharjoituksia paremmin. Tehoharjoitukset jäävät melko heikoiksi jos peruskestävyys ja sitä kautta palautuminen on heikkoa.
Mielestäni riippumatta kilpailumatkasta tulisi peruskuntokaudella tulla kaikilla jotka juoksevat kilpaa "mittariin" ainakin se 50 kilometriä viikossa. Jos harjoittelu on päivittäistä ja tehdään kunnolliset verryttelyt niin voima- kuin kimmoisuusharjoituksiin juosten niin määrät tulevat itsestään. Syksy on erinomaista aikaa kehittää ulkona juosten peruskuntoansa , metsä on kauneimmillaan ja ilma on raikas ja happi kulkee. Toivottavasti kaikki ymmärtäisivät kuinka hienoa on metsässä liikuskelu ja kaiken lisäksi se ei maksa mitään.
Perusteellista syksyn jatkoa kaikille juokseville Suomalaisille.

tiistai 5. lokakuuta 2010

PK-1

Eli peruskuntokausi 1 (PK1) lähti eilen käyntiin valmennettavillani urheilijoilla. Uskoakseni aikas monella muullakin näin tapahtui. Kestävyysjuoksijan tärkein ominaisuus on kestävyys ja mielestäni voidaankin puhua peruskestävyyskaudesta. En tiedä miksi nykyään on kaikilla kiire ja pitäisi saada nopeasti tulosta aikaiseksi. Kuitenkin kiire ei ylety radalle asti, sillä hosumalla ei tapahdu mitään... Usein ihannoidaan nopeutta kestävyyden kustannuksella ja toisaalta kestävyyttä nopeuden kustannuksella. Kyllä nuorten urheilijoiden pitää kehittää yhtäaikaisesti kaikkia ominaisuuksia, vaikka tietyillä kausilla eri ominaisuuksilla on erilaiset painotukset. Eipä ole mielestäni juurikaan merkitystä oletko hidas vai nopea jos tarkoituksena on juosta keski- ja pitkiämatkoja on kestävyyttä ja nopeutta sekä kehitettävä että pidettävä yllä kaikilla harjoituskausilla.
Usein (myös itselle on niin käynyt) sorrutaan keventämään etenkin nuorten kohdalla kisoja varten liikaa. Miksi etenkään kesällä kevennetään kun on kerrankin aikaa ja mahdollisuuksia harjoitella runsaasti ja myös palautua riittävän unen muodossa, olettaen etteivät urheilijat ole kesätöissä. Syksy on siitä hyvää aikaa ettei kennelläkään ole varsinaisia kisatavoitteita ja voidaan keskittyä sekä määrän että jopa laadun nostamiseen. Sopivassa suhteessa kun lisätään vähän kaikkea niin kokonaiskuormitus nousee mukavasti ja tuo samalla uusia ärsykkeitä elimistölle sekä lihaksille. Voipi tosin olla, että alkushokki voi joillekin olla kova, mutta siitä toivuttuaan on uusi nousukausi edessä.
Olen ajatellut että painoharjoittelua tekevät tietysti pikajuoksijat mutta myös tytöt/naiset joiden päätavoite on 400-800-1500m. Uskoakseni he tarvitsevat sellaista perusvoimaa mitä ei pelkästään hyppelemällä saavuteta, poikkeuksiakin tietysti löytyy (= Janica). Ainakin venäläisnaiset ovat kovia keskimatkoilla ja heidän ohjelmaan (ja se myös näkyy) kuuluu olennaisena osan painoharjoittelu. Erittäin harvalla naispuolisella on sellainen hormonituotanto että lihakset olennaisesti alkaisivat kasvaa ja sen takia näenkin tärkeänä että myös uskalletaan tarttua rautoihin. Loppusuoralla voimasta on hyötyä, mutta sitä ei pidä tehdä muiden ominaisuuksien kustannuksella. Juoksu on kuitenkin hieno laji ja paras voittaa AINA !