lauantai 22. tammikuuta 2011

Kausi avattu

Aikas moni valmennettavistani on jo avannut kisakautensa. Osa teki avauksensa Portugalissa perinteisessä Faron "loppiaisjuoksussa", joka on joka vuosi eri reitillä, aikas erikoista sinänsä. Siellä oli kulku päällä etenkin Janicalla ja Joonaksella, tosin harjoittelun ehdoillahan siellä mentiin.
Varsinaisesti tarkoitan kauden avausta hallioloissa. Eilen Turun Kupittaalla juostiin perinteinen viestiseuraottelu; TuUL-HKV-TP-LA. Kilpailu on hallikauden paras tapahtuma, sekä fiilikseltään että myös sen takia; kuten J Väätäinen aikanaan totesi: "Tällaisia tapahtumia pitäis olla enemmän, jätetty kaikki turhat kenttälajit pois !".
Keskitytään kerrankin olennaiseen eli juoksemiseen. Kilpailun tekee erityiseksi, se että kisassa on sarjat 11-13-15-17-19 ja aikuiset eli aivan naperoista aikuisiin, kaikilla on sekä pika- että "pitkä"-viesti niin tytöillä/naisilla kuin pojilla/miehilläkin. Omista valmennettavistani hallikauden avasivat tyttöjen/naisten puolelta Oona,Julia, Pauliina ja Veera kaikki esiintyivät pitkässä viestissä ja keskimäärin kaikki suoriutuivat osuudestaan ihan kohtalaisesti. Kukaan ei sävähdyttänyt muttei toisaalta tapahtunut notkahtamisiakaan ja se on avauskisassa hyvä asia. Poikien/miesten puolella avausstartit tekivät Mikael, Miikka, Johannes, TOni ja Joonas esiintyivät pitkässä viestissä. Jukka ankkuroi äijien pikaviestin voittoon vetäen tiukoissa kaarteissa lentävä 200 ~22.1 , mainio suoritus. Valmentaja Lehtinen oli tyytyväinen miespuolistenkin tekemisiin,tästä on hyvä jatkaa kisakautta.
Tänään kisailut jatkuivat KUpittaalla, matkana tonni ja radalla Janica joka tekikin oman enkkansa sekä Pauliina ja Oona, molemmat suoriutuivat tekemisistään ryhdikkäästi vaikkeivat ennätyksiinsä pystyneetkään. Miesten puolella Mikael, Miikka ja Ali olivat mukana, Ali teki enkkansa, mutta Miikka ja Mikael eivät olleet ilmeisesti täysin palautuneet eilisistä viesteistä. Nopeaa juoksemista kuitenkin kaikille tuli ja jatkossa on sitten helpompaa kun se avaus on jo tehty.
Nuoremmilla on ensi viikolla tarjolla perinteinen seuraottelu Tampereella ja sitten onkin 2.2. vuorossa Turun kansalliset joissa on 1500m tarjolla. Joonaksella on tarkoitus juosta tonni Kuopiossa ja kolmonen Joensuussa, molemmat jo ensi viikolla. Jäämme odottelemaan hektistä hallikautta ja toivotaan että urheilijat säilyvät terveinä ja tulosnälkäisinä.

keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Halleja kohti

Suomen talveen sopii mielestäni hyvin hallikisat. Etenkin tämänhetkinen talvi, kaunis, kylmä ja runsasluminen suorastaan houkuttelee juoksijoita halleihin.
Kilpajuoksija tarvitsee vauhteja myös talvella ja jos olosuhteet ulkosalla ovat sitä mitä ne nyt ovat on hyvä vaihtoehto hallikisat. Etenkin mailerit tarvitsevat vauhteja myös talvella, kuten Seb Coe aikanaan totesi "Ei koskaan kaukana nopeudesta". Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että unohdetaan kestävyys, päinvastoin. Runsaan kestävyysharjoittelun lomassa pidetään nopeus kunnossa, jottei tarvitse ennen kisakautta sitä väkisin kaivaa esille. Kestävyysjuoksussa on aina tärkein ominaisuus kestävyys, jo 400m:n juoksun loppuvaiheessa tulee esille kestävyyskunto. Valitettavan usein sitä ei tajuta, mutta katsellessa nelkun kisoja joissa mukana on kasin spesialisteja se tulee mainiosti esille. EI ole merkitystä kuinka kovaa vetelee ekat 300m vaan loppuaika on ratkaiseva, yleensä kestävät tyypit tulevat vikalla satkulla nopeustyyppien ohi...ja taas kuullaan tuttu kommentti "tuli lähdettyä liian kovaa".
Hallikisat tulevat kaikille juoksijoille hyvään vaiheeseen, voidaan tehdä välitilinpäätös siitä miten syksyn harjoittelu on onnistunut. Samalla on mahdollisuus nostaa sekä vauhteja ja tehoja hetkellisesti ja sillä on merkitystä myös henkisesti. Kilpaurheilija harjoittelee kilpailuja varten ja välillä ihmetyttääkin kuinka vähän nykyään kilpaillaan, rohkeasti vaan viivalle, osa kisoista on vain hyviä harjoituksia. Tuloksellista hallikautta kaikille.