lauantai 27. elokuuta 2011

Katsastus ?

Olen ollut hieman harmissani siitä, että käytetään termiä katsastus. Se on vähän sama kuin aikoinaan koulussa pistokoe, se vaikuttaa jos opettaja (Urheilujohto) niin haluaa. Olisi paljon selkeämpää ja oikeudenmukaisempaa pitää Karsinta (=koe) ja siihen on osallistuttava jos on tarkoitus olla mukana joukkueessa. Vielä enempi ihmettelen sitä, että kympin katsastus pidetään 5000m:n juoksulla...haloo ! En usko että pikajuoksijatkaan hyväksyisivät että valittaisiin 100-200 tai 200-400 tai 400-800 siten että noista lajipareista vain toinen juostaisiin, kyseessähän on eri laji kuten on kympin ja vitosenkin suhteen. Toisaalta Kalevan kisoistakin on maaotteluun mennessä jo 5 viikkoa kulunut joten siellä annetut näytötkin ovat mielestäni "vanhentuneet".
SUL:n sivuilla todetaan, että Joukkueeseen valitaan Kalevan kisojen (Turku 4.-7.8.2011) Suomen mestarit. Lisäksi kaikkiin lajeihin tullaan nimeämään kotimaiset Kalevan kisojen jälkeen
järjestettävät katsastuskisat, joidenka tulokset otetaan huomioon joukkueen
valinnassa. Lisäksi valinnassa voidaan huomioida MM-kisojen ja juniorisarjojen SM-kisojen
tulokset sekä Kalevan kisojen jälkeen annetut kansainväliset näytöt. Mitäs tehdään jos kaveri oli Kalevalaisissa vaikkapa hopealla muttei anna mitään näyttöä ? No minun oikeustajun mukaan häntä ei pitäisi valita riippumatta kuka ja minkä tasoinen kaveri on kyseessä, ei voi olla suosikkeja niinkin yksinkertaisessa lajissa kuin mitä kestävyysjuoksu on ! En epäile kenekään kuntoa, mutta en tajua mitenkä jotkut ovat niin paljon parempia kuin toiset eikä heidän tarvitse osallistua katsastuksiin. Toivon mukaan ensi vuonna kun Kalevalaiset ovat vain viikkoa ennen maaottelua ei tarvitse turhia katsastuskisoja pitää vaan joukkue valitaan suoraan Kalevalaisten perusteella. Toivon, että jatkossa mennään rohkeasti karsintoihin,jos on kunnossa niin kisa on vain kova harjoitus, jos ei ole kunnossa ei kuulu joukkueeseen.
Sama turhanpäinen arvuuttelu tulee eteen taasen syksyllä maastojoukkueita valittaessa, valitettavasti sekin joukkue valitaan ~sopivuuden ei karsinnan mukaan. Olen asiasta keskustellut johdonkin kanssa mutta valitettavasti "virattoman" amatöörivalmentajan mielipiteellä ei ole mitään merkitystä. Ei minulla ole riittävää kokemusta huippu-urheilusta, sen myönnän, mutta iän myötä on tullut kokemusta oikeudenmukaisuudesta ja se on valinnoissa valitettavan kaukana.

sunnuntai 14. elokuuta 2011

Daegu

Valinnat ei sitten menny ihan niinkuin elokuvissa. Keihäänheittäjissä rajan tekijöitä oli useampia, mutta itse kisasuorituksilla sinne ei mentykkään vaan Pitkämäki nappasi paikan kevään näytöillä ja vanhoilla meriiteillä. Ei ihme, että Ruuskasen valmentaja, ex-maailmanmestari Aki Parviainen älähti moisesta. On se melkoisen outoa, että Pitkämäki sanoo itse TV-lähetyksessä edellispäivänä ettei lähe kisoihin jos ei tuu useampia kasikymppisiä...muttei tullu yhtään ja silti lähtee. Voihan olla että valitsijat, pohjanmaan "omat pomot" eli Mäkelä-Kangas saivat puhuttua Teron ympäri ? Toisaalta uskon, että onnistuessaan hänellä on mainiot mahdollisuudet vaikka mitskuille, mutta oikeudenmukaisuus ja selkeys puuttui valinnoista, jälleen kerran. Moukarimies Karjalaisella oli ilmeisesti matkalippu jo hankittuna ja Lappeenrannan kisalla eikä oikein muillakaan ollutkaan merkitystä. Outoa puuhastelua. Eniten harmittaa että SUL on viisaampi kuin IAAF, eli laittoi maratonille kovemmat "Omat" rajat, "koska ne ovat niin heikot"...voihan vee... sanon minä. Ilmeisesti se, että olen ollut lajin parissa yli 40 vuotta ei vielä riitä ymmärtämään kaikkia hienouksia edes "omasta" lajiryhmästä. Työnteko kuitenkin jatkuu ja toivottavasti päättävät elimet oppivat joskus tulkitsemaan urheilijaystävällisesti tai ainakin oiekudenmukaisesti. Rajat ovat selkeät ja etukäteen voi hyvinkin määrittää kisat joiden perusteella valinnat suoritetaan ja niistä PIDETÄÄN KIINNI !

Keski- ja pitkönmatkan juoksijoita ei sitten matkalle lähde kuin 2, eli Jukka ja Sandra esteisiin. Hyvä että edes he. Valitettavasti taso ja tulosrajat ovat niin kovia ettei tän päivän ravurimme pääse edes kovin lähelle niitä rajoja. Onneksi on muitakin kisoja ja Niclas ja kumppanit lähtevätkin tänään Universiaadeihin Kiinaan, sielläkin löytyy toki vastusta. Ensi vuonna on vuorossa kotoisat EM-kisat ja sinne saataneen useita juoksijoita ihan EAA:n rajoilla sekä vielä vähän kevennetyillä omilla rajoilla muutamiin lajeihin lisäksi.

keskiviikko 10. elokuuta 2011

Isot kisat

Joillekkin jo pm-kisat ovat isot, toiselle SM-kisat...mutta kohta on vuorossa yleisurheilun MM-kisat, kuitenkin niitä ennen on toisetkin merkittävät kisat eli Universiaadit jotka järjestetään Kiinassa, yleisurheilun osalta 16.-21.8.2011 Näillä näkymin sinne on lähdössä Suomestakin joukkue jossa on myös keski- ja pitkänmatkan menijöitä, hyvä niin. Tarkemmin kisaohjelmaan ja itsekisasivuihin pääsee ehkä helpoiten www.oll.fi sivujen kautta.

Isoja kisoja riittää myös kotimaassa, viikonloppuna ovat vuorossa nuorempien ikäluokkien 14-15-16-17-sarjojen SM-kisat ja siitä viikon päästä 19- ja 22-sarjojen kekkerit. Myös Eliittikisasarja saadaan päätökseen lauantaina Lappeenrannassa, jossa on vielä mahdollista tehdä sellaisia tuloksia että pääsee Daegun-matkalle. Lähinnä kestopuolella katseet kohdistuvat esteilijöihin, ensisijaisesti mies-sellaisiin. Uskon, että Jukka kykenee juoksemaan A-rajan ja vie näin Jannen mukanaan kaukomaille. Mäyrän tilanne näytti vitosella jo valoisammalta, mutta viime hetken uuvahdus todisti ettei kaikki ole vielä kunnossa. Toivon ja uskon että niin Mäyrä kuin Ramikin kykenevät selkeästi parempiin aikoihin kuin Turun kisassa.

Naisten esteissä Sandran ja Janican ensisijaisena tavoitteena lienee ensi vuoden Helsingin EM-kisojen A-rajan rikkominen (9:55) jolloin molemmat pääsisivät kisoihin ja voitaisiin valita jo tänä vuonna ? Sandran kunnon kehitys on ollut mainiota ja en täysin utopistisena pidä sitäkään, että hän kykenisi juoksemaan jopa sellaisen tuloksen jolla matkalippu Daeguun heltiäisi, tosin se ( B-raja 9:50) vaatisi erinomaisia olosuhteita sekä oikeanlaista vauhdinjakoa. Janican osallistuminen on vielä hieman hämärän peitossa, kahdestakin syystä=> täytyy nyt olla tarkkana kun takana on 18km:ä kilvanjuoksua Kalevan Kisossa sekä mahdollisesti sunnuntaina lähtö Universiadeihin Kiinaan ja síellä pitäisi olla viivalla jo ensi viikon keskiviikkona. Ilmeisesti matkustus tapahtuu sunnuntaina joten paljon on vielä mietittävänä, toivotaan että viisumi yms. asiat hoituvat nopeasti ja saadaan "likka" matkaan ja suureen maailmaan.

Syyskuussa on vuorossa vielä maaottelu Ruotsia vastaan, kisa järjestetään Suomessa ja mukana on totutusti aikuisten lisäksi myös 17-vuotiaat. Mielestäni maaottelu tuon ikäisille on mainio asia, sillä se mahdollistaa monelle ensimmäisen kansainvälisen kisakontaktin saamisen. Uskoisin että maaotteluun pääseminen lisää harjoitusintoa ja halua päästä isoihin kisoihin jatkossakin. Eli vielä on paljon hyviä kisoja jäljellä kotimaassakin, päällimäisenä maaottelukarsinnat. On hyvä asia, että vain Kalevalaisten voittajalla on suora paikka maaotteluun niin saadaan kaikkien kautta pidennettyä ja motivaatio säilyy kauden loppuun asti.

Nähdään kentän laidalla.

maanantai 8. elokuuta 2011

pikaisesti...

ELi katotaanpas kuinkas sitten täällä Turussa kävikään...

Kasit:
Naiset; eipä ois ennen kisoja kukaan uskonut että naisten puolella vielä 14-vuotias tyttönen on hopealla ja millä ajalla. Tästä eteenpäin Johanna on "kaikkien" silmätikkuna, toivottavasti hän kestää sen ja pärjää jatkossakin. No eipäs unohdeta koko matkaa johtanutta mestaria, Karin oli vakuuttava ja aikakin mainio.
Miehet; Nicce osoitti jo alkuerissä mahtavan irtiottonsa ja sama tahti jatkui finaalissa, erot olivat sijojen 3-8 välillä todella pienet ja hitaimmasta alkuerästä finaaliin päässet Miro ja Rami ottivat muut mitalit. Miro osoitti jälleen hienosti sen että kasiakin varten voi kerätä kilsoja, ei vie ominaisuuksia mutta happi kulkee !

1500m
Naiset; Heidi E teki vetotyöt ja Karin keräsi potin, valmentajalla varmaan "mielenkiintoinen" taktiikka kun valmentaa molempia ja toinen on oma tytär ? ja ovat vielä harjoitukumppaneitakin...kuitenkin mainion loppurutistuksen teki kasilta sisuuntuneena Suvi,ja otti Heidin edestä hopeaa, oiskohan eka vitonen vähän painanut => pipo päähän vaan koko kolmikolle ja kilsoja keräämään ja ens kesänä tälle matkalle Hesan EM-kisoihin ?

Miehet; eka 60-70 metriä juostiin, sitten jarrut päälle kunnes Janne lopetti hölkkäilyn ja pisti vauhtia , eka rundi ~63,5 ja seuraava ~60 kuten seuraavakin, lopussa Nicce oli jälleen herkkyydellään omaa luokkaansa ja Miro tuli lopun mainiosti ja otti toisen hopeansa, Riku rutisti mainiosti pronssille ja Saksan "apu" Jonas jäi näissä kisoissa ilman mitalia, Saksan kisoista sellainen tuli, kuka vielä väittää että Suomessa on heikko taso ?

5000m
Naiset; Ekat 2 kierrosta hölkättin kunnes joukon nuorin ? Meri Rantanen alkoi emmännöimään ja aikas nopeasti letkaksi meni, eka tonni ~3:30 mutta sitten seuraava 3:16 ja seuraava 3:18 niin mukana ei ollutkaan kuin 4 naista...pari kierrosta ennen maalia Elina kiristi ja Meri ja Janica putosivat pienen matkan päähän...vikan kierroksen takasuoralla Heidi E pisti pykälän ja juoksi komeaan voittoon, taustalla Janica ja Meri vaihtelivat sijoituksia ja loppusuoralla Janica pääsi ohi ja piti pronssisijansa, työt tehnyt Meri joutui tyytymään 4. sijaan , tosin hänen vauhdinpidon ansiosta hän auttoi Janican ja itsensä ennätyksiin (ja Heidinkin mutta tää oli eka startti).

Miehet;Jussi ja Matti olivat päättäneet ? että maileri Mikael ei vitosella pääse helpolla ja pitivät ihan hyvää hykkyrää ja letka jakautuikin nopeasti kahtia, keulilla oli 7 kaveria ja ~3km:n paikkeille siihe jäi vain 3 eli edellisten lisäksi Jukka. Vähän ennen vikaa kierrosta Jukka meni keulaan ja pisti pökköä pesään ja tulikin mainiosti vikan kierroksen ja otti selkeän voiton. Matin varmistaessa hopean itärajalle ja Jussi sai pidettyä pronssitilan, kokonaisuutena mainio kisa myös kansallisesti;15 kaveria alle 15 minsaa, uusina ainakin Ville, Henri, Martti ja Niko. Huomion arvoista oli myös se että Jukalla ei ollut pantaa nilkassa kuten muilla, siksiköhän hän lähti niin kevyesti kun ei ollut "painoa" nilkassa ?...heh

10000m
Naiset; heti alkuun kävi selväksi että vauhdista huolehtii Leena, ELina ja Janica seuraavat, muut jäivät ~heti suosiolla. Vähän puolen matkan jälkeen Janican oli antauduttava ja pidettävä huoli siitä että säilyttää vauhtinsa ja säilyy mitaleilla. Takajoukoissa Katarina oli tehnyt pitkän matkaa yksinään kärkikolmikon takana ja toisen kolmikon muodostivat Nina, Mira ja Sanni. Ehkä hieman yllättäen ? Sanni lähti tavoittelemaan Katarinaa ja tavoittikin hänet ~7km:n paikkeilla ja meni saman tien ohi ja jätti pikku hiljaa ja tuli maaliin hienosti neljäntenä, tehden ennätyksensä. Kärjessä tapahtui odotetusti eli Elina jätti reilun puolen kilsan kirillä Leenan hopealle ja Janica tuli selkeästi taaempana pronssille mutta ennätyksensä tehden, kuten teki ELinakin.

Miehet; Erikoisen alun, Miika kärkeen jonka jälkeen Ruoholan Kalle meni vauhdinpitäjäksi keskeyttäen 3,2 km:n kohdalla alkoi kärkiryhmäksi muodostua Matti, Jussi ja Jarkko-j ja seuraavaina Jarkko-H ja Miika sekä Arttu ja Kero brothers. Jarkko-J sinnittelikin melkoisen kauan kärkikolmikossa ja vasta pari kierrosta ennen maalia kaimansa saavutti hänet ja luiskahti pronssille. Taaempana Arttu teki enkkansa ja muutama muukin, kansallisesti kiva kisa seurata.

Esteet;
Naiset; Sandra lähti heti pitämään vauhtia ja aikas nopeasti selvisi että mitalistit ovat Janica ja Minnamaria Sandran lisäksi. Eka tonni mentiin 3:18 ja tässä vaiheessa alkoi Mimmu jäädä ja kaksikko jatkoi hieman hidastuen sillä seuraava tonni meni ~3:27 mutta takajoukot olivat jääneet silti lisää, nuori Oona oli juossut taktisesti järkevästi ja oli noussut jo Miran ja Evan ohi 4:ksi...vikalla tonnilla vauhti kiihtyi ja vikalle kuivalle esteelle Sandran askeleen sopivat paremmin ja hän vei voiton ja stadionennätyksen Janicalta, molemmat kuitenkin alittivat "juoksijarajan eli 10 minuuttia"..taaempana Mimmu säilytti mitalitilansa ja nuorukaiset Oona ja Viivi tulivat seuraaviksi ennätyksillään. Jälleen kiva kilpailu kansallisesti ja mukavaa seurattavaa.

Miehet; Ehkä kestomatkoista tylsin katselijan kannalta vaikkakin kovin kärkitulos kansainvälisesti tutkaillen. Janne lähti pitämään kovaa vauhtia ja vain hetken aikaa Mäyrä ja Rambo seurailivat kunnes oli pakko jättäytyä, Rambon olisi ehkä kannattanut aloittaa varovaisemmin sillä Mäyrä hyytyi "Hyvin" mutta Rambokin oli jo välillä jäänyt niin kauaksi ettei saanut aivan kiinni. Taustalla vanhat "parrut" Mikko ja Teppo ottivat mittaa toisistaan, ties monennenko kerran ?, ja tällä kertaa vanhempi eli Mikko oli parempi.

Pikayhdistelmä; Nicce on irtonaisessa kunnossa samoin Miro. Jussi ja Matti ovat edelleen kärkiravureitamme eikä nuoremmista ole vieläkään uhkaajiksi. Jukka voi valita haluamansa matkan ja on siinä paras, voitti tänä vuonna aiemmin Niccen 1500m:llä ja esteissä häntä ei oo voittanut kukaan vuosikausiin. Naisten puolella nuoriso alkaa nostaa päätään parhaimpina esimerkkeinä Oona ja Rantasen kaksoset. Elina lähestyy parhaita aikojaan ja tähtää maratonille, paljosta juoksemisesta ei ole haittaa pitkillä matkoilla sen tuo taas todisti. Omasta mielestäni Janica oli kuitenkin viikonlopun raasto-gueen, juosten kaikki kolme pisintä matkaa, ottaen mitalin jokaiselta ja kaiken lisäksi teki vielä ennätyksensä kaikilla matkoilla! Eipä voi valmentaja olla kuin ylpeä ja erittäin tyytyväinen.

Ratakautta on vielä jäljellä ja toivottavasti saadaan vielä ennätyksiä ja tilastoja paremmiksi, älkää pistäkö piikkareita vielä pusseihin vaan rohkeasti vaan radalle kisaamaan.