tiistai 26. kesäkuuta 2012

EM-kisat, Helsinkin 2012

Huomenna alkaa paljon parjatut "tynkäkisat" Helsingissä, olympiastadionilla. Sää lienee aavistuksen parempi kuin edellisissä isoissa kekkereissä eli MM-2005, siellä paikalla olleena muistot ovat kyllä hienot, eikä vähiten sään vaihteluiden ansiosta. En kuitenkaan halua kylmää enkä sateistakaan, mutta paras voittaa aina riippumatta olosuhteista. On kovin helppo valitella olosuhteita jos ei tulos ole toivotunlainen, mutta parhaita esimerkkejä 7 vuoden takaa on vesisateessa, märällä radalla juostu miesten pitkät aidat, voittaja oli B Jackson joka veti kierroksen aikaan 47,30 ja hups ! se on hänen ennätyksensä edelleen ja on ka-tilastoissa niinkin korkealla kuin sijalla 10. Tämän toin sen takia esille, että keskittymällä itse tapahtumaan eli kilpailuun voi "unohtaa" ikävät, ulkoiset seikat kuten säätilan.

Kisoissa on mukana kaikesta huolimatta runsaasti erinomaisia urheilijoita vaikkakin osa puuttuukin, mutta sellaisia kisoja ei ole ~koskaan järjestetty että kaikki olisivat mukana. Poissaoloja on ollut aina ja tulee olemaan, boikottien , karsinoissa epäonnistumisten tai vaikkapa loukkaantumisten takia. Paras voittaa aina ja palkinnot ja huomiot saavat ne ketkä ovat paikan päällä, toivottavasti yleisö tajuaa tämän ja kansoittaa stadionin.

Suomalaisten suoritusten arvioiminen on aina vähän ikävää puuhaa...lähinnä siksi että pitäisi olla realisti eikä pelkästään optimisti. Pyrin ottamaan neutraalinen lähestymisen tai siis sellaisen kuin itse näen ja uskon porukoitten suoriutuvan kisaurakoistaan. Otan lajiryhmittäin ennakkoarviot.

Pikajuoksut:
N-100m, Hanna-Maari Latvala, uusi tulokas tällä tasolla ja on osoittanut mainiota kehittymistä ja sopivissa olosuhteissa voi tehdä ennätyksensä ja saumat jopa välieriin.
M-100m, Eetu Rantala, juniori joka sai paikan viestijoukkueen ansiosta, toivottavasti jalat toimivat ja ennätys  olisi tuliaisena. Todennäköisesti se ei riitä jatkoon, mutta kokemusta nuori mies tarvitsee jatkoa ajatellen.
N-200m, Anna Hämäläinen, osoittanut selkeää nousukuntoa ja toivottavasti se jatkuu kisoissakin ja eteneminen välieriin olisi jo saavutus.
M-200m, Jonathan Åstrand, tilastojen valossa ei mainittavaa odotusta, mutta uskoisin että kaveri on paljon paremmassa kunnossa kuin tilastot kertovat ?..Hän osaa taitavasti juosta myös stadikan vaikeita kaarteita ja omaa mielestäni mahkut aina finaaliin asti, siellä kaikki on mahdollista. Toivottavasti ei taasen joudu sisäradalle kuten viime vuonna lähes kaikissa kovemmissa kekkereissä.
N-400m, Ella Räsänen on selkeästi voimistunut, mutta auttaakos se nelkulla, siinäpä kysymys ? Toivottavasti kotikisat pönkittävät myös loppusuoran menemisen rennoksi ja tuloksena vähintäinkin ennätys.
M-400m, Ville Wendelin, kaveri sai paikan viestijoukkueen myötä, vähän on omakin "lehmä ojassa" sillä Villen ura alkoi minun ryhmästäni...toivon ennätysvauhtia, se on jo kova suoritus.
N-100m aidat, Nooralotta Neziri on varmaankin ennätyskunnossa, mutta riittääkös se välieriä pidemmälle jää nähtäväksi.... Elisa Leinonen on vahva menijä ja uskoisin että hänelle vähän heikommatkin olosuhteet sopivat ja ottaa jatkopaikan.
M-110m aidat, Joona-Ville Heinä, pääsi viimevuoden tuloksen perusteella, ei ole vielä aivan terävimmillään mutta toivottavasti tuloksena on vähintäinkin kauden kärkiaika.
N-400m aidat, Emma Millard, toivotaan hänelle ennätystä, laji on raaka ja todennäköisesti sekään ei veisi välieriä pidemmälle, mutta paras meidän porukasta joten paikkansa ansainnut.
M-400m aidat, tässä harvinainen laji kun saamme jalkeille koko kolmikon, toivottavasti kaverit äityvät vuoden parhaisiinsa, jokainen on ollut erinäisten vaivojen kiusaamia joten odotukset eivät ole kovin korkealla. Jussi Heikkiilä, Petteri Monni ja Oskari Mörö ovat kuitenkin paikkansa ansainneet ja toivotan heille onnistumista.
Viestit ovat pienestä kiinni, mutta olen sitä mieltä että on hienoa että saadaan jalkeille joukkueet kun kyseessä on kotikisat. Pitkien viestien joukkueilla ei liene mitään asiaa finaaliin, mutta toivottavasti jäsenet saavat uutta potkua tekemisiinsä pääsemällä esiintymään kotiyleisön edessä. Pikaviestit ovat aina arvaamattomia ja etenkin miesten pikaviesti voi yltää melkoisen korkeallekin kaikkien vaihtojen onnistuessa ja muiden hieman haparoidessa.

Pitemmät juoksut
N-800m, Suvi Selvenius, on saanut paikan kauden parhaana, tulosraja (ns. B-raja) hänellä on tehty viime vuoden talvella. Toivon hänelle kaikkea hyvää, mutta taso ei taida oikein näissä kekkereissä riittää, mutta kauden paras oisi jo kelpo suoritus.
M-800m, Tommy Granlund, sai paikan vasta valituksen kautta, vaikka hänellä oli viime vuodelta EAA:n raja tehtynä. Hän ei ole tällä kaudella osoittanut kovinkaan kaksista kuntoa enkä usko että se ennätystaso yht'äkkiä löytyisikään. Toivottavasti juoksee kuitenkin kauden parhaansa ja osoittaa kuuluvansa joukkueeseen.
N-1500m, Johanna Lehtinen on päälajinsa jälkeen mahdollisesti tässä mukana, omaa mainion loppurutistuksen ja toivon hänelle voimia vielä tällekin matkalle.
M-1500m, Niclas Sandells, on tehnyt ennätyksensä tänä vuonna ja on hyvä loppurutistuksessa joten mahdollisuudet vaikka mihin, jos on oppinut viime vuodesta eikä jää hänille roikkumaan...uskallusta pitää olla jos meinaa olla kärkikahinoissa mukana, mahdollisuudet siihen on. Toivon positiivista yllättäjää hänestä !
N-5000m, Johanna Lehtinen, tämä matka on ensimmäisenä vuorossa ja toivottavasti juoksu on sopivan kova, muttei ylikova, hän on hyvä rutistaja ja realistisesti Lontoon B-raja (15:30) lienee ensisijainen tavoite. Uskon että voi lopussa nousta pisteillekin, se olisi jo hieno saavutus.
M-5000m, Ilmoitettu Niclas Sandells, mutta toivoakseni hän säästää paukut mailille, vaikka sopivassa kisassa saattaisi olla yllättävänkin kova, ei toki mitaleille asti.
N-10000m, ei ketään ...harmi
M-10000m, Jarkko Järvenpää, varsinainen kestokone joka on Rannan Vellun ohjauksessa noussut uudelle tasolle, tällä kertaa se ei vielä riitä kovinkaan korkealle, mutta on paikkansa lunastanut ja toivottavasti saa hyvä juoksun ja ennätyksen alle 29 minuutin.
N-Esteet, Sandra Eriksson, näkemieni juoksujen perusteella hän ei ole aivan yhtä hyvässä kunnossa kuin talvella. Toivon että saa kisoissa hurmoksen ja tekeen sellaisen tuloksen jolla ollaan finaalissa. Se onkin sitten eri juoksu missä voi tapahtua mitä tahansa.
M-esteet, Jukka Keskisalo, Euroopan Mestari 6 vuotta sitten, silloin melkoinen yllättäjä jonka jälkeen hänen tekemisiään on katseltu tarkasti. Ei ehkä ole osoittanut vielä sellaista lentoa mitä mestaruuden uusimiseen vaaditaan, mutta toivottavasti kampeaa itsensä finaaliin ja sitten kaikki onkin taas avoinna vaikka mihin.


Hypyt
N-korkeus, ELina Smolander, kisakokemusta hakemassa ja toivottavasti omaa ennätystä.
M-korkeus, Osku Torro, on osoittanut omaavansa potentiaalia, toivottavasti nyt oisi se hetki kun hän pystyisi  sen osoittamaan koko kansalle. Omaa mahkut hyvään sijoitukseen, herkkä laji joten kaikki mahdollista
N-seiväs, Minna Nikkanen, junioreiden Euroopan Mestari 5 vuoden takaa, valitettavasti viime vuoden loukkaantuminen on estänyt häntä nousemasta korkeammalle tasolle. Nyt olisi oiva tilaisuus tehdä kauden paras ja samalla Suomen ennätys, "Ongelmana" kovien kisojen puute, etenkin kotimaassa täysin ilman vastusta kilpaileminen ei kehitä.
M-seiväs, Jere Bergius on väläytellyt potentiaaliaan ja toivottavasti saa hyvän hngen päälle ja voi olla melkoinen yllättäjä, posiitiivisesti. Eemeli Salomäki on jostain syystä jämähtänyt vuosiksi samalle tasolle (560) , mutta senkin ylittäminen kotikisoissa olisi mainio suoritus ja hän on aina onnistunut stadikalla, miksei tekisi sitä nytkin ?
N-pituus, ei ketään, valitettavasti
M-pituus, miesten kolmikko on erinomaisessa iskussa ja kuka tahansa heistä voi ottaa vaikkapa mitalin. Kisa on erittäin kovaa ja tasaista joten jo karsinnassa on onnistuttava. Toivon heille, Tommi Evilä, Roni Ollikainen, Mikko Kivinen suotuisia askelmerkkejä ja sopivasti tuulta hypyn taakse ja ilmaa alle, tässä meidän "yllättäjät".
N-3-loikka, nuori Kristiina Mäkelä on vasta matkalla huipulle ja tämä on sopiva väliporras ja ennätyksen tekeminen näissä kemuissa voisi jopa mahdollistaa finaalipaikan.
M-3-loikka, Aleksi Tammentie on eräs varmimmista urheilijoistamme, mutta taso ei vielä aivan riitä näissä kekkereissä, toivottavasti saa kuitenkin tehtyä ennätyksensä ja sitä kautta lisävirtaa urallensa.

Heitot
N-kuula, Suvi Helin, paras meikäläisistä siksi kisajoukkueessa ja tehnyt ns. B-rajan. Pienikokoisena pyörähtäjänä on ollut melkoisen epävarma , toivottavasti saa kauden parhaansa kotiyleisön edessä.
M-kuula, jostain syystä tähän lajiin ei laitettu ketään...nuoret oisvat saaneet arvokasta kokemusta...
N-kiekko, molemmat edustajamme ovat hyvässä kunnossa omalla tasollaan, toivotaan että se siivittää ainakin kauden parhaimpiin, mutta mihin se riittää sen saavat Tanja Komulainen ja Sanna Kämäräinen näyttää paikan päällä.
M-kiekko, Mikko Kyyrö on vakiinnuttanut paikkansa maamme ykkösenä, toivottavasti hänen limppunsa kaartaa niin pitkälle että hänet nähtäisiin jopa finaalissa. Laji on stadionoloissa hieman vaativampi kuin avoimilla pikkukentillä, toivotaan parasta.
N-moukari, Merja Korpela on jämähtänyt mutta on silti maamme ykkönen joten paikkansa ansainnut, muttei taida omata edellytyksiä finaaliin, jos ei paranna kauden tasoaan selkeästi.
M-moukari, Sekä David Söderberg että etenkin O-P Karjalainen ovat kokeneita kisailijoita , mutta heidänkin on saatava aikaan kauden parhaansa jos aikovat olla finaalissa, se nähdään myöhemmin tällä viikolla. Tuomas Seppänen saa arvokasta kokemusta kisoista ja toivottavasti äityy kauden parhaaseensa.
N-keihäs, Nuoret naiset ovat ainakin median suosikkeja, jostain syystä keihäs on sellainen laji että se kiinnostaa suomalaista mediaa "kohtuuttomasti". Toivon niin Sanni Utriaiselle kuin Oona Sormuselle hyvää karsintakisaa ja toivon näkeväni heidät myös finaalissa...siihen on täysin onnistuessa heillä molemmilla mahdollisuus.
M-keihäs, Kolmikon valitseminen meni taasen viime tippaan ja Tero Pitkämäki osoitti omaavansa hyvät kilpailuhermot kun on tiukka paikka. Toivottavasti hänen kuntonsa ja hermonsa pitää ja pääsee myös hyvälle tasolle stadikalle ja on finaalissa, se on täysin uusi kisa. Ari Mannio ja Antti Ruuskanen ovat molemmat mainioita, tasaisia kilpailijoita ja uskon heidän finaaliin pääsyyn, mutta toivottavasti he lunastavat paikkansa Suomalaisten sydämiin ja räväyttävät kauden parhaansa finaalissa, varmoja tarvitaan, mutta se ei oikein riitä.

Ottelut,
N-7-ottelu, Niina Kelo osoitti edelleen olevansa kova tyyppi kotimaisittain, toivon hänelle ehjää sarjaa, lienee kuitenkin ennätyksensä jo tehnyt ?
M-10-ottelu, Sami Itani on vuosikausia ollut tulollaan, josko nyt saisi koko ottelun vietyä hyvällä tasolla läpi niin se riittää sitten mihin riittää. Laji on herkkä ja harvoin joka laji onnistuu, mutta nyt saa onnistua, toivotan onnea kovaan lajiin.

En ole yltiöoptimistisesti käsitellyt kotimaisia urheilijoita, mutten mielestäni pessimistisestikkään, taso on luettavissa tilastoista ja kaikki jotka tekevät kauden parhaansa tai ennätyksensä ovat onnistuneet hyvin. Jos taso ei riitä niin sitten on jatkettava harjoittelua ja uskottava tekemisiinsä tai vaihdettava tekijät...näihin kekkereihin se ei enää onnistu, mutta syksyllä on taasen palaverin paikka monellakin sektorilla ja yleisurheilun tilan puiminen jatkuu. Hienointa on kuitenkin se, että laji herättää Suomalaisissa suuria tunteita ja keskustelua, silloin on vielä toivoa...

maanantai 11. kesäkuuta 2012

Välitodistusta

Suomalaisille kestojuoksijoille kevään ja alkukesän osalta.

Ensin EM-väki, parhaat arvosanat saavat Niclas ja Johanna, molemmat ovat juosseet ennätyksensä ja saavuttaneet EM-kisojen tulosrajan (siis EAA:n määrittelemän). EAA:n rajan on juossut myös Sandra, mutta huomioiden hänen talven vauhtinsa ja sen että kyseessä ei ole hänen ennätyksensä niin arvosana lienee kasin luokkaa. Jukka saa myös kasin Huelvan estetuloksensa takia, uskon että molemmat "estelijät" nousevat vielä paremmalle tasolle.

Lähestyvät EM-tasoa, melkoisen lähelle on päässyt kauden positiivisin kehittyjä eli Minni Kangas, valitettavasti raja on 0,27 sekunnin päässä, toivottavasti raja menee karnevaaleilla ja saataisiin ainakin 2 edustajaa esteisiin naisten puolelle. Miesten esteisiin vaaditaan jo pientä ihmettä että saataisiin Jukan seuraksi toinenkin juoksija kun Janne on loukkaantunut ja Mäyrä kyntää syvällä, vaikka sileät ovat menneet ~normaalilla tasolla ?

 "maili" on Niclasta lukuunottamatta melkoisen vaisussa tilassa...Karinin allergiavaivat eivät sopineet tähän kauteen lainkaan eikä Heidi E:n jalkavaivat. Miesten puolella nuorehkot kaverit joita viime vuoden perusteella jopa uumoiltiin kisoihin, Tommi ja Miro eivät ole edes avanneet kauttansa. Bärre on suht' hyvällä tasolla mutta riittääkös vauhti kisoihin asti selviää tällä viikolla, toivotaan parasta, toki muutkin saavat yllättää.

Kasilla Suvin vauhti paranee, mutta tässäkin tarvittaisiin tervettä, kovakuntoista Karinia "avuksi". Miesten puolella Tommy on kaukana viime kauden tasostaan , enkä pitäisi ihmeenä jos Mikko nousisi vielä hänen ohitseen kisakoneeseen (SUL:n raja 1:48,50) on mahdollinen ja uskoakseni Niclas ei tätä matkaa juokse.

Vitoselle ei Johannan lisäksi taida löytyä ketään kun Matti ei ole kilpajuoksukuntoinen, harmi. Kympille voitaneen saada parhaassa tapauksessa jopa 2-3 kaveria, sillä uskoakseni sekä Möntti, Sääri ja Hena voivat nappijuoksullaan saavuttaa jopa EAA:n rajan (28:55). Todennäköisintä on kuitenkin se, että karnevaalien kympin paras edustaa maatamme, olettaen että kaverilla on SUL:n raja (29:13) tehtynä. Mattia käy kyllä sääliksi, Euroopan taso ei ole kaukana..Naisten kympille ei ole tunkua mutta toivotaan, että karnevaaleilla joku yllättää.

Viime syksyllä kaikki näytti vielä huomattavasti valoisammalta, mutta urheilu on kovaa ja kaikki eivät mene käsikirjoitusten mukaisesti, valitettavasti.

Oman ryhmän alkukausi on edennyt siten,että  Matti on tehnyt enkat jo kolosella sekä vitosella (ja puolikkaalla) , muiden osalta enkkoja on tullut nuorelle Antille sekä Jaanalle kaikilla matkoilla, en varsinaisesti ole kummankaan valmentaja, ainoastaan neuvoja kuten Brunillekin joka teki esteissä enkkansa.  Janican kausi on ollut tukkoista viime syksyn Amsterdamin "hölmöilyistä" lähtien, jälkiviisaus ei nyt auta, kesää on jäljellä mutta EM-rajat eivät ole realistisia tällä aikataululla, josko Kalevalaisissa jälleen kerran hän olisi kauden parhaassa kunnossaan. Sannin vaikeudet eivät ota loppuaakseen, mutta onneksi tahtoa juoksemiseen edelleen riittää, omaa kestopotentiaalia runsaasti, toivottavasti se vielä palkitaan. Joonas on  tehnyt kelpo tuloksia kauden alku huomioiden mutta enkat ovat vielä odotuttaneet itseänsä, mutta kaikki viittaa siihen että ne ovat sieltä tulossa. Kari on työn "riivaama" eikä ole saanut irti sitä mitä harjoitustausta edellyttäisi. Kilpakuntoilijoista vain Juho ja Kimmo ovat avannut kisakautensa, Mikael ja Miikka odotuttavat vielä...Ali, Jukka ja Oporta eivät ole olleet enää ryhmän mukana ja heidän jatkonsa ei ole minun "varassa". Arttu elelee ja työskentelee pääkaupunkiseudulla enkä ole hänen harjoituksiaan nähnyt sitten joulukuun, joten vaikea sanoa missä mennään...

Odotellaan jatkokisoja ja toivotaan omia enkkoja kaikille juoksijoille ikään, sukupuoleen ja tasoon katsomatta.