keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Halleja kohti

Suomen talveen sopii mielestäni hyvin hallikisat. Etenkin tämänhetkinen talvi, kaunis, kylmä ja runsasluminen suorastaan houkuttelee juoksijoita halleihin.
Kilpajuoksija tarvitsee vauhteja myös talvella ja jos olosuhteet ulkosalla ovat sitä mitä ne nyt ovat on hyvä vaihtoehto hallikisat. Etenkin mailerit tarvitsevat vauhteja myös talvella, kuten Seb Coe aikanaan totesi "Ei koskaan kaukana nopeudesta". Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että unohdetaan kestävyys, päinvastoin. Runsaan kestävyysharjoittelun lomassa pidetään nopeus kunnossa, jottei tarvitse ennen kisakautta sitä väkisin kaivaa esille. Kestävyysjuoksussa on aina tärkein ominaisuus kestävyys, jo 400m:n juoksun loppuvaiheessa tulee esille kestävyyskunto. Valitettavan usein sitä ei tajuta, mutta katsellessa nelkun kisoja joissa mukana on kasin spesialisteja se tulee mainiosti esille. EI ole merkitystä kuinka kovaa vetelee ekat 300m vaan loppuaika on ratkaiseva, yleensä kestävät tyypit tulevat vikalla satkulla nopeustyyppien ohi...ja taas kuullaan tuttu kommentti "tuli lähdettyä liian kovaa".
Hallikisat tulevat kaikille juoksijoille hyvään vaiheeseen, voidaan tehdä välitilinpäätös siitä miten syksyn harjoittelu on onnistunut. Samalla on mahdollisuus nostaa sekä vauhteja ja tehoja hetkellisesti ja sillä on merkitystä myös henkisesti. Kilpaurheilija harjoittelee kilpailuja varten ja välillä ihmetyttääkin kuinka vähän nykyään kilpaillaan, rohkeasti vaan viivalle, osa kisoista on vain hyviä harjoituksia. Tuloksellista hallikautta kaikille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti