torstai 19. toukokuuta 2011

Rataa kohti

Pieni maastokautemme alkaa olla taputeltu. No eihän Suomessa mitään maastokautta ole olemassakaan eikä ehkä siksi kaikki vaivaudu edes SM-maastoihin ? Mielestäni se on oiva ja kova harjoitus keväällä kohti rataharjoituksia. Ehkä nopealle kasin menijälle maastot eivät sovi...mutta eihän niitä tosin ole Suomalaisten juoksijoiden joukossa ...

Pikahavainnot itse kisoista,Miesten nelkku
Ukonmaanaho oli juuri niin vahva kuin oletinkin ja etenkin kun olin itse kiertänyt pehmeän radan niin "pudotin" omalta suosikkilistaltani Räsäs-Matin. Jussi on mainio juoksija niin pehmeällä kuin kovallakin kunhan on mäkeä ja hänen panoksensa ei yllättänyt. Ehkäpä Räsäs-Matilla ei myöskään ollut paras kulku, ja sillä on vaikutusta, päivät eivät ole samanlaisia keskenään. Mirolla oli liikaakin virtaa alkumetreillä mutta ilmeisesti kevään juoksemattomat viikot olivat vieneet parhaan terän ? Olisi varmaan taistellut pisteille toisenlaisella vauhdinjaolla, mutta hän lähti taistelemaan voitosta ja tulos oli nähdyn kaltainen. Riku oli ihan kelpo iskussa kuten myös muutama muu mailerikaartista kuten Anders Lindahl ja Joonas Lehtinen. Radalla voitaneen odottaa hyvää tulosta myös Hapolta, Niemis-Jaakolta ja Kärjältäkin. Esteikoni Teppo osoitti olevansa hyvässä iskussa etenkin kun alla oli edellispäivän veteraanikutonen. Toinen estemies eli Tuokon Rami heitti pyyhkeen kehään loppuviitoituksella, harmillinen juttu sillä mielestäni heikollakin sijoituksella maaliin tuleminen on aina parempi kuin merkintä DNF, samaan sortui Virtasen Tapsa. Mielenkiintoinen kesä odotettavissa, vielä kun tuohon lisätään Sandells-Bergdahl-Salonen-Granlund ja tietysti Keskisalo.

Miesten pitkä, kärjessä odotettu kvartetti Jussi-Hena-Obed ja Muukkonen. Kisan paikan päällä nähtyäni uskon että Hena ja Muukkonen tulevat juoksemaan ekaa kertaa alle 30 minsaa kympin ja tietysti myös toivon että etenkin Hena saisi vihdoin kunnon mukaiset tulokset myös muilla ratamatkoilla ja etenkin syksyn maratonilla. Mielenkiintoista oli nähdä Pajusen Jeren mainio suoritus, radan pehmeys ja raskaus mahdollisti noinkin korkean sijoituksen ? Muuten pitkällä alkaa olla "liikaa" veteraaneja, uusia yrittäjiä nuoremmista ei ollut muita kuin Jäntin poika ja Rauman Matti.

Naisten kutonen, Johanna oli ylivoimainen, odotin että Ellu olisi pehmeällä ja mäkisellä radalla laittanut jopa kampoihin muttei siihen pystynyt. Uskoakseni tämä kertoo siitä että Johanna on hyvässä kunnossa ? Pronssia otti yllättäjä ; Katarina Skräddar, tosin hallikisojen ja pm-maastojen valossa yllätys ei ollut kovin suuri minulle. Seuraavina tulivat Mira, Minnamaria, takareisivaivoista kärsinyt Janica sekä Sajannin Eeva..mielenkiintoista sillä toi porukka pitää esteitä päälajinaan eli odotettavissa mielenkiintoinen estekesä !

M-22, kutonen, Peksi oli ylivoimaisessa iskussa ja pudotti kovalla vauhdillaan muut kauas taakseen ja samalla hyydytti mukaan lähteneet Ap:n ja Penskin. Arttu ja Victor malttoivat vähän rauhoitella ja nousivat sen ansiosta mitskuille, mutta Tommit; Sundell ja Hytönen olivat vielä maltillisempia ja ohittivat lopussa hyytyneet Ap:n ja Penskin. Tämän sarjan taso oli Peksin ylivoimasta huolimatta mielestäni mainio. Uskon, että Peksi vetää heittäen sub 30 ja olisi muuten ollu lyhyellä "varmasti" neljän joukossa ja uskoakseni olisi taistellut jopa mitskuista pitkällä, nyt täytyy vaan toivoa että malttaa myös tehdä lihaskuntoa ja venytellä, vaikkakin juoksijaksi tullaan juoskemalla.

N-22, nelkku, oli juurikin niin vaisu kuin etukäteen "Pelkäsin". Nina vei omansa näennäisen helposti ja toivotaan ettei Islannissa olisi kovaa tuulta vaan saisi heti kympin rajan rikki. Peiposen Johannan paluu radalle oli kiva juttu ja hänen potentiaalinsa huomioiden toivotaan että paluu on pysyvä. Marttisen Heidiltä oli kelpo suoritus ja lupaa hyvää radalle, toi kestävyys riittää jo kasilel mainiosta. Paluuta kärkeä kohti tekee myös Veera ja uskoakseni tekee hyvää tulosta kesällä. Sanni "hölmöili" ja lähti matkaan vaikka ei ollut pystynyt tekemään juoksuharjoituksia juuri lainkaan, no tulos oli sitten se mikä oli. Toivottavasti nyt poissaolleet Sandra, Pappilan Heidi sekä Tynin Kaisa osoittavat radalla vauhtinsa.

M-19, kutonen, Etukäteissuosikit pitivät pintansa kärjessä. Ehkä järjestys ei ollut ihan odotetun mukainen, mutta Martti osoitti että suunnistustaustasta oli hyötyä pehemeällä ja raskaalla alustalla. Kalle ja etenkin päkiällä juokseva Ossi upposivat lopussa alas ja taistelivat mitalin Villen jäädessä neljänneksi. Toisaaltas hyvä että kvartetin jälkeen erot ovat isoja, eli kertonee että ainakin he menivät kovaa....

N-19, nelkku, Rantasen kaksoset ovat jatkaneet kovaa kehitystään viime kesästä eikä ollut yllätys että tulivat kärjessä. Huomioitavaa on se, että Meri juoksu selkeästi kovinta vauhtia junioreista ja olisi varmaan taistellu naisissakin aikas korkealla ? Ilona taisteli viimevuotisen voiton seuraksi itselleen pronssimitalin ja voi hyvinkin vetäistä itsenä esteissä EM-koneeseen ? Siihen voi tulla tungosta kun myös Rantaset sekä Sofie että Camilla juoksevat myös esteitä, naisten puolella tulossa mainio estekesä !

M-17, nelkku, Juho Jumisko oli ainut suosikki mun listoilla ja piti ohjat käsissään tai paremminkin jaloissaan koko matkan ajan. Hänellä olisi ilmeisesti ollut paljonkin kovempaan vauhtiin varaa mutta tällä kertaa "tyytyi" vain voittamaan. Muuten piristävää oli että kärjessä oli uusia nimiä kuten pronssipoika Henrik, jonka päälaji on triahtlon ja pyöräilyvoimasta ei varmaan ollu tuolla radalla haittaa.

N-17, nelkku, Kärjessä odotetut nimet ja mitalistit ovat tuttuja nimiä lajia seuraaville, mutta kärkikolmikon takana oli kovasti muutoksia ja tuonikäisissä tytöissä se on yleistä. Jopa kieltäisin 14- ja 15-sarjalaisten osallistumisen sillä on "riittävästi" niitä jotka eivät pärjää enää silloin kun ovat oikeasti ko. sarjassa naisistumisen takia.

Kisat on käyty ja kovat oli kovia, nyt katseet radalle ja sielläkin kovat ovat kovia ja uskoakseni aikas moni maastoissa menestynyt menestyy myös radalla. Eka mielenkiintoinen kisa juostaan Joensuussa 28.5. siellä matkana on 1500m ja viivalla näillä näkymin ainakain Räsäs-Matti, Ukonmaanahon Janne sekä moni muu "paikallinen" ravuri, toivotaan suotuisaa keliä. Samana päivänä kauden aloittavat mm. Riku ja Salosen Tuomo Viron puolella ja matkana on sama 1500m. Seuraavalla viikolla onkin Eltsussa "perinteinen" toukokuun kymppi ja toivotaan hyvää tulostasoa ja reipasta mieltä kaikille lajin parissa työskenteleville.

tiistai 10. toukokuuta 2011

Maastoja pukkaa

On taas se aika vuodesta kun kisaillaan maastomestaruuksista Suomessa, tällä kertaa Nivalassa.
Valitettavasti kulttuuri maastojen suhteen on meillä aikas heikkoa...ai miksi valitettavasti ? No siksi että muualla näyttää siltä että kovat kaverit pärjäävät kaikilla alustoilla ja meillä maastoja ei oikein tunnuta arvostavan edes juoksijoiden keskuudessa (lue= mailerit). Vanhojen muisteluunhan tämä taas menee, mutta ennen mailerit ala' Loikkanen ja Paunonen olivat kovia myös maastoissa ja silloin matkana oli nykyisen nelkun sijaan vitonen.

Mutta näillä mennään ja vähän ennakkoanalyysiä-ensin Äijät:
Miesten 12km, ennakkoon voitto on Utriaisen heiniä kuten niin monesti ennenkin. Ehkä kovimmat haastajat ovat Muukkonen-Manninen-Hamberg ja myös Obed, vaikka juoksikin maratonin viikonloppuna. Niin hän teki myös vuosi sitten ja käsittämättömästi palautuen oli mainio siis miksei olisi sitä nytkin ? Ehkä Måre ja Francis ovat kuitenkin sitä mieltä että he ovat mukana mitalitaistossa ja niin se voi hyvinkin olla...ja eiköhän Takalan Miikakin nouse 10 sakkiin ?

Miesten 4km lienee tiukempi kisa, vaikka Räsäs-Masa onkin oivassa vireessä niin silti Janne laittanee hänet tiukoille ? Muita mitalin tavoittelijoita lienevät Jussi (pitkän jälkeenkin) sekä Mäyrä, Miro ja Riku...mahdollisesti myös Niemis-Jaakko voisi yllättää sekä kolmikko Tuokko-Piipponen-Puttonen omaavat myös mahkuja 10 sakkiin ? Sarjassa on niin paljon osallistujia että yllättäjille on tilaa ja toivonkin että näin kävisi sillä yllätykset ovat urheilun suola.;

Naisten 6km
Lehtisen Johanna lienee selvä suosikki etenkin kun osoitti oivaa vauhtia Karttulan katujuoksussa. Muista mitaleista kamppailu onkin kovempaa, mutta uskoisin että Ellu lienee vahvoilla sillä hän on aina viihtynyt maastoissa ja on osoittanut oivaa kevätkuntoa muutenkin. Näin pronssikamppailuun "Jäävät" ainakin seuraavat raastajattret: Mira, Janica, Eva ja ehkä Katarina Skräddar voi yllättää ? Mutta mitäs tähän sanovat kestottaret kuten Johanna Kykyri, Anette ja suunnistajana meriittejä saanut Merja Rantanen...toivottavasti näemme kovan ja tasaisen kisan !

Miehet 22
Tässä ennakkoon eräs parhaista sarjoista, sillä ennakkoon on kova kärkiporukka selvästi erossa muista ? Sen muodostavat Peksi, Arttu, Oskari, AP, Pantse, Victor ja Reima. Toki muutkin saavat osallistua, mutta en usko että tohon kelkkan kerkiävät ... AP:lla on erittäin haastava työ mestaruuden uusiminen ja jo mitalin saavuttaminen vaatii kaikilta onnistunutta suoritusta....oiskos nyt Artun vuoro, se jää nähtäväksi.

Naiset 22
Tässä ennakkoon eräs "kehnoista" sarjoista, syy= poisjäännit. Kärkipään ravaajista eivät ole edes ilmoittautuneet; Pappila, Kuivisto eikä Tyni, ja todennäköisesti starttaamatta jäävät myös Sandra polvivaivansa takia sekä Sanni lonkan seudun vaivojen takia `?...näin mestaruuteen helpohkosti porhaltanee Nina C ja muista mitaleista tulleekin mielenkiintoinen otatus eli sinänsä hyvä niin.

Miehet 19
Tässäkin löytyy hyviä ravureita tasokkaaseen kilpailuun asti. Uskoakseni kärkikaksikon muodostavat Ossi ja Kalle, hyvää taustatukea tulevat antamaan pitkä liuta eli Martti, Ville, Markus, Lari, Jaakko ja kaikki muut joita en maininnut saavat yllättää.

Naiset 19
Viime vuoden mestari Ilona lienee kärkipäässä tälläkin kertaa..mutta uskoakseni mestaruus menee Rantasen Merille ja kaksoissisko säestänee mainiosti...toki asiasta saavat olla eri mieltä ainakin Sofie, Camilla ja Zenitha sekä porvoon poppoo...ja vielä muutama pohjalainen sekoittanevat järjestystä. Mutta missä on Anette kun ei näkynyt listoilla ?

Miehet 17
Mielestäni vain yksi suosikki, Juho Jumisko, hyvin on muiden pisteltävä jos meinaavat Juhon kammeta pois korkeemmalta korokkeelta. Paljon on hyviä kavereita ja varmaan joku nousee taisteluun, mutta ketkä ? saa ilmoittautua mukaan kuten Teemu, Henrik, Santeri, Pasi,Toni, Otto ja Samuel...

Naiset 17
Suosikkeja lienevät tien mestari Ester sekä hallimestari Oona...tässä on kuitenkin paljon porukkaa ja pm-kisoissa esiintynyt Saara lienee myös kärjessä. Mielenkiintoista nähdä miten viime vuoden mestari on talvehtinut ja moni muu on myös tarkkailun "alla".

Maastot ovat hyvä tapahtuma ja kertoo mielestäni hyvin miten talvehtiminen on onnistunut. Kaikki ovat sankareita jotka laittavat itsensä likoon maastojen merkeissä. Kuitenkin voittajat vain palkitaan mitalein...tai no 3 parasta ja myös joukkueet joten jokaisen panosta tarvitaan. Valitettavasti kaikki eivät ymmärrä näiden merkitystä sekä henkisenä että fyysisenä testinä. Paras voittaa aina ! Tsemppiä kaikille niin myös katselijoille ja valmentajille.

sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Vappuasenne

Ryhmäläisilläni oli "testi" eilen Hirvensalon laskettelurinteessä. Testi oli lähinnä luokkaa henkinen eli mäkiharjoitus alkaen klo 14:00 Vapunaattona. Motivoituneet urheilijat olivat saapuneet paikalle ja lähes tunnin rutistamisen jälkeen he olivat valmiita lähtemään tahoillensa vapun viettoon. Valitettavasti "pikkulikat" loistivat poissaolollaan, vain sairaat muistivat ilmoittaa etteivät pääse, mutta missä olivat "terveet" ? Ilmeisesti oli vapunaatto kuitenkin tärkeämpi pointti kuin raskas ja haastava mäkiharjoitus, valitettavasti. Olen viimeisen vuoden aikana "kokenut" valmentajana pettymyksiä asenteiden suhteen enemmän kuin ~edellisen 30 vuoden aikana yhteensä. Missäköhän on mennyt pieleen kun harrastukseen sitoutuminen on satunnaista eikä tähtää oikeasti mihinkään, ehkä se on sitä kun "pitää" olla jokin harrastus. Kilpaurheilu ei vaan toimi siten, että tehdään silloin kun huvittaa...tulokset tulevat säännöllisellä, nousujohteisella työllä ja parhaat tulokset syntyvät motivoituneiden urheilijoiden tekeminä. Kesän tärkeimpiin kisoihin on vielä rutkasti aikaa, mutta kuten lajin parissa työskentelevät tietävät sen että "juoksijat tehdään talvella" pitää paikkansa. Enää ei voida korjata niitä puutteita joita talven tekemättömyydet ovat aiheuttaneet. Nyt alkaa olla aika keventää harjoitusmääriä ja nostaa tehoja mutta ne kenellä pohjat ovat jääneet heikoiksi sitä ei voida tehdä, mistäs kevennät ? Toivottavasti kaikesta huolimatta ryhmäni urheilijat saavuttavat omalla tasollaan ennätyksiä ja pohtivat suhdettaan urheilemiseen. Uskoakseni niilläkin ketkä eivät vielä ole löytäneet itseään urheilijana olisi mahdollisuuksia ihan hyviin tuloksiin, mutta se vaatii selkeästi parempaa asennetta ja sitoutumista tekemisen suhteen. Kyse ei ole iästä vaan asenteesta. Hyvää Vappua ja kesän odotusta kaikille !