torstai 19. toukokuuta 2011

Rataa kohti

Pieni maastokautemme alkaa olla taputeltu. No eihän Suomessa mitään maastokautta ole olemassakaan eikä ehkä siksi kaikki vaivaudu edes SM-maastoihin ? Mielestäni se on oiva ja kova harjoitus keväällä kohti rataharjoituksia. Ehkä nopealle kasin menijälle maastot eivät sovi...mutta eihän niitä tosin ole Suomalaisten juoksijoiden joukossa ...

Pikahavainnot itse kisoista,Miesten nelkku
Ukonmaanaho oli juuri niin vahva kuin oletinkin ja etenkin kun olin itse kiertänyt pehmeän radan niin "pudotin" omalta suosikkilistaltani Räsäs-Matin. Jussi on mainio juoksija niin pehmeällä kuin kovallakin kunhan on mäkeä ja hänen panoksensa ei yllättänyt. Ehkäpä Räsäs-Matilla ei myöskään ollut paras kulku, ja sillä on vaikutusta, päivät eivät ole samanlaisia keskenään. Mirolla oli liikaakin virtaa alkumetreillä mutta ilmeisesti kevään juoksemattomat viikot olivat vieneet parhaan terän ? Olisi varmaan taistellut pisteille toisenlaisella vauhdinjaolla, mutta hän lähti taistelemaan voitosta ja tulos oli nähdyn kaltainen. Riku oli ihan kelpo iskussa kuten myös muutama muu mailerikaartista kuten Anders Lindahl ja Joonas Lehtinen. Radalla voitaneen odottaa hyvää tulosta myös Hapolta, Niemis-Jaakolta ja Kärjältäkin. Esteikoni Teppo osoitti olevansa hyvässä iskussa etenkin kun alla oli edellispäivän veteraanikutonen. Toinen estemies eli Tuokon Rami heitti pyyhkeen kehään loppuviitoituksella, harmillinen juttu sillä mielestäni heikollakin sijoituksella maaliin tuleminen on aina parempi kuin merkintä DNF, samaan sortui Virtasen Tapsa. Mielenkiintoinen kesä odotettavissa, vielä kun tuohon lisätään Sandells-Bergdahl-Salonen-Granlund ja tietysti Keskisalo.

Miesten pitkä, kärjessä odotettu kvartetti Jussi-Hena-Obed ja Muukkonen. Kisan paikan päällä nähtyäni uskon että Hena ja Muukkonen tulevat juoksemaan ekaa kertaa alle 30 minsaa kympin ja tietysti myös toivon että etenkin Hena saisi vihdoin kunnon mukaiset tulokset myös muilla ratamatkoilla ja etenkin syksyn maratonilla. Mielenkiintoista oli nähdä Pajusen Jeren mainio suoritus, radan pehmeys ja raskaus mahdollisti noinkin korkean sijoituksen ? Muuten pitkällä alkaa olla "liikaa" veteraaneja, uusia yrittäjiä nuoremmista ei ollut muita kuin Jäntin poika ja Rauman Matti.

Naisten kutonen, Johanna oli ylivoimainen, odotin että Ellu olisi pehmeällä ja mäkisellä radalla laittanut jopa kampoihin muttei siihen pystynyt. Uskoakseni tämä kertoo siitä että Johanna on hyvässä kunnossa ? Pronssia otti yllättäjä ; Katarina Skräddar, tosin hallikisojen ja pm-maastojen valossa yllätys ei ollut kovin suuri minulle. Seuraavina tulivat Mira, Minnamaria, takareisivaivoista kärsinyt Janica sekä Sajannin Eeva..mielenkiintoista sillä toi porukka pitää esteitä päälajinaan eli odotettavissa mielenkiintoinen estekesä !

M-22, kutonen, Peksi oli ylivoimaisessa iskussa ja pudotti kovalla vauhdillaan muut kauas taakseen ja samalla hyydytti mukaan lähteneet Ap:n ja Penskin. Arttu ja Victor malttoivat vähän rauhoitella ja nousivat sen ansiosta mitskuille, mutta Tommit; Sundell ja Hytönen olivat vielä maltillisempia ja ohittivat lopussa hyytyneet Ap:n ja Penskin. Tämän sarjan taso oli Peksin ylivoimasta huolimatta mielestäni mainio. Uskon, että Peksi vetää heittäen sub 30 ja olisi muuten ollu lyhyellä "varmasti" neljän joukossa ja uskoakseni olisi taistellut jopa mitskuista pitkällä, nyt täytyy vaan toivoa että malttaa myös tehdä lihaskuntoa ja venytellä, vaikkakin juoksijaksi tullaan juoskemalla.

N-22, nelkku, oli juurikin niin vaisu kuin etukäteen "Pelkäsin". Nina vei omansa näennäisen helposti ja toivotaan ettei Islannissa olisi kovaa tuulta vaan saisi heti kympin rajan rikki. Peiposen Johannan paluu radalle oli kiva juttu ja hänen potentiaalinsa huomioiden toivotaan että paluu on pysyvä. Marttisen Heidiltä oli kelpo suoritus ja lupaa hyvää radalle, toi kestävyys riittää jo kasilel mainiosta. Paluuta kärkeä kohti tekee myös Veera ja uskoakseni tekee hyvää tulosta kesällä. Sanni "hölmöili" ja lähti matkaan vaikka ei ollut pystynyt tekemään juoksuharjoituksia juuri lainkaan, no tulos oli sitten se mikä oli. Toivottavasti nyt poissaolleet Sandra, Pappilan Heidi sekä Tynin Kaisa osoittavat radalla vauhtinsa.

M-19, kutonen, Etukäteissuosikit pitivät pintansa kärjessä. Ehkä järjestys ei ollut ihan odotetun mukainen, mutta Martti osoitti että suunnistustaustasta oli hyötyä pehemeällä ja raskaalla alustalla. Kalle ja etenkin päkiällä juokseva Ossi upposivat lopussa alas ja taistelivat mitalin Villen jäädessä neljänneksi. Toisaaltas hyvä että kvartetin jälkeen erot ovat isoja, eli kertonee että ainakin he menivät kovaa....

N-19, nelkku, Rantasen kaksoset ovat jatkaneet kovaa kehitystään viime kesästä eikä ollut yllätys että tulivat kärjessä. Huomioitavaa on se, että Meri juoksu selkeästi kovinta vauhtia junioreista ja olisi varmaan taistellu naisissakin aikas korkealla ? Ilona taisteli viimevuotisen voiton seuraksi itselleen pronssimitalin ja voi hyvinkin vetäistä itsenä esteissä EM-koneeseen ? Siihen voi tulla tungosta kun myös Rantaset sekä Sofie että Camilla juoksevat myös esteitä, naisten puolella tulossa mainio estekesä !

M-17, nelkku, Juho Jumisko oli ainut suosikki mun listoilla ja piti ohjat käsissään tai paremminkin jaloissaan koko matkan ajan. Hänellä olisi ilmeisesti ollut paljonkin kovempaan vauhtiin varaa mutta tällä kertaa "tyytyi" vain voittamaan. Muuten piristävää oli että kärjessä oli uusia nimiä kuten pronssipoika Henrik, jonka päälaji on triahtlon ja pyöräilyvoimasta ei varmaan ollu tuolla radalla haittaa.

N-17, nelkku, Kärjessä odotetut nimet ja mitalistit ovat tuttuja nimiä lajia seuraaville, mutta kärkikolmikon takana oli kovasti muutoksia ja tuonikäisissä tytöissä se on yleistä. Jopa kieltäisin 14- ja 15-sarjalaisten osallistumisen sillä on "riittävästi" niitä jotka eivät pärjää enää silloin kun ovat oikeasti ko. sarjassa naisistumisen takia.

Kisat on käyty ja kovat oli kovia, nyt katseet radalle ja sielläkin kovat ovat kovia ja uskoakseni aikas moni maastoissa menestynyt menestyy myös radalla. Eka mielenkiintoinen kisa juostaan Joensuussa 28.5. siellä matkana on 1500m ja viivalla näillä näkymin ainakain Räsäs-Matti, Ukonmaanahon Janne sekä moni muu "paikallinen" ravuri, toivotaan suotuisaa keliä. Samana päivänä kauden aloittavat mm. Riku ja Salosen Tuomo Viron puolella ja matkana on sama 1500m. Seuraavalla viikolla onkin Eltsussa "perinteinen" toukokuun kymppi ja toivotaan hyvää tulostasoa ja reipasta mieltä kaikille lajin parissa työskenteleville.

1 kommentti:

  1. Riittävän nopeita kasin miehiä meillä on kyllä 1.48 -tasolle, mutta sitten kun puhutaan ajoista 1.46 ja siitä alaspäin, niin nelosen pitää kulkea vähintään 48 sekuntiin, mieluummin alle. 1.45-miehet Parpala, Kokkola ja Taskinen olivat 47 sekunnin miehiä 400 metrillä, Söderman vielä nopeampi. 1.44-kavereista Suhonen ei tosin päässyt kuin 48 sekuntiin, mutta 1.44-kunnossaan olisi taastusti vetänyt alle 48 sekunnin. Kirwa taas veti 47 ja osia. Sen lisäksi täytyy olla myös kestoa. Sen takia kasi on mielenkiintoinen matka, kun siinä yhdistyy nopeus ja kesto.Kun puhutaan maailman huipuista eli 1.42-1.43 miehistä, niin kaikki heistä juoksevat 400 metriä 45-46 sekuntiin. Teen iltaisin kirjoitusta raasto.comiin Sebastian Coesta. Hän veti harjoituksissa 200 metriä 21.8 ja kisoissa 400 metriä 46.87, viestissä 45.5 ja toisessa päässä kolmosen alle 8 minuutin. Ei ihme, että näiden välissä olevat matkat kulki...

    VastaaPoista