perjantai 15. tammikuuta 2010

Hallikausi

Onko hallikaudesta kestävyysjuoksijalle hyötyä vai haittaa ?

Vastaus: Riippuu tapauksesta

Eli jokainen on tässäkin tapauksessa yksilö, vai onko ? Kautta aikojen jopa Paavo Nurmi ja myöhemmin Haile ja Bekele ovat kiertäneet lyhyttä kirnua sisätiloissa menestyksekkäästi. Mikäli maltetaan hallikauden jälkeen hetki hengähtää ja tehdä peruskuntokausi ennen kilpailuun valmistavaa kautta ei liene kenellekkään hallikisoista haittaa. Sen sijaan jos hallikausi venyy pitkäksi ja aloitetaan keventämään harjoittelua jotta menestyttäisiin halleissa voipi olla vaarana kauden jälkeen notkahdus ? Kovat on kovia kesät-talvet ja oikein rakennettu vuosi ei ole mistään pois.

Toisaalta hallissa on optimiolosuhteet; tasainen lämpötila ja tuuletonta. Nykyään on myös pitkiä ratoja, joten oikeastaan onkin kyseessä sisälaji . Parhaana esimerkkinä Botnia-halli, jossa 400m:n mondo, eli parhaat olosuhteet tulosten tekemiselle. Eniten ihmetyttää se, että monet tekevät jopa parempia tuloksia hallissa kuin kesällä ? Kyse lienee osin olosuhteista, mutta mielestäni toinen syy on kesällä turha keventäminen. Talvella kisoissa meno saattaa tuntua perusharjoittelun ansiosta hieman tukkoiselta, mutta tulokset ovat hyviä. Pitäisikö kestoväen entistä rohkeammin tehdä mahdollisimman paljon perusharjoittelua myös kesällä. Tässä yhteydessä tarkoitan perusharjoittelulla lähinnä VK-alueen harjoituksia eli TV-kova tyyppisiä harjoitteita riittävästi myös kesällä. Uskoakseni myös määriä on turha pudottaa alas kesälläkään. Kevyt palauttava jolkuttelu pitää elimistön pirteänä ja palautumismekanismi toimii.

Suosittelen rohkeasti hallikisoihin osallistumista, sen avulla saa hieman piristystä pitkään harjoituskauteen ja voi jopa saada hieman tason nousua kohti kesää. Mielestäni SFI:n mailerit onnistuivat tason nostossa viime talvena ja uskoakseni jo pääseminen EM-halleihin nosti harjoitusmotivaatiota ja osoitti, että oikealla tiellä ollaan. Toivon näkeväni hyvin harjoitelleita urheilijoita hallikauden koitoksissa, kilpailukalenteri.fi rohkeasti auki ja etsimään itselle sopivia kisoja. Ja jos rahkeet riittävät niin hyviä kisoja löytyy mm. Virosta, Ruotsista, Keski-Euroopasta, tsemppiä kaikille koitoksiin jo hallissa saa osoittaa kehittyneensä !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti