perjantai 8. tammikuuta 2010

Talvi

Ennen vanhaan oli tapana sanoa : "Juoksijat tehdään talvella", sananparsi pitää edelleenkin paikkansa, vai ollaanko muuta mieltä ? Turun seudulla ei ole ollut moneen vuoteen todellista talvea tai siis tällaista lumi- ja pakkastalvea kuin nyt. Kevyt juoksentelu onnistuu vielä pakkasellakin, mutta mielestäni kovien harjoitusten tekeminen yli 15 asteen pakkasessa alkaa olla riskirajoilla. Jokainenhan on yksilö, mutta tuskin kenenkään hengityselimille tekee hyvää kiskoa jäätävää ilmaa sisuksiinsa ? Itse harrastaessani juoksua kilpailumielessä 70-luvulla olivat varusteet pakkasjuoksuun melkoisesti heikommat kuin nyt. Tuskin elimistöt sen kummosempia oli silloinkaan, mutta hataran muistikuvani mukaan itselläni ei juurikaan ollut ongelmia kylmän suhteen. Tosin eipä tullut talvisin käytyäkään etelänleireillä, mutta tuskinpa olisin olennaisesti kovemmaksi moisten leirien ansiosta tullut ?

En ole etelänleirejä vastaan, päinvastoin ! Ilolla olenkin havainnut, että yhteiskunta on muuttunut ja tänäpäivänä likimain kaikilla halukkailla on mahdollisuus harjoitella talvisaikaan etelässä. Se johtuu sekä matkojen halpenemisesta että yleisen elintason noususta, kyllä Suomessa on hyvä asua ja elää.

Tälläkin hetkellä on kymmeniä kestoihmisiä harjoittelemassa ympäri maailmaa=> ainakin seuraavissa paikoissa löytyy kotimaisia raastajia: Italia/Ostia , Etelä-afrikassa on kaksikin leiriä; Prot ~1500m ja perinteinen Dulle>2000m, molemmista löytyy kärkipään ravureitamme ja Kenian ylängöillä on tietääkseni ainakin Riku ja Happo...ja Etiopian puolella maailman kansalainen M Takala. Myös perinteisempi Monte Gordo Portugalissa on houkutellut etenkin nuorempaa väkeä. Mikäli tuollaisella panostuksella ei tule tuloksia ensi kesänä, niin vika ei ainakaan ole yrittäjissä ! Uskon ja toivon, että tasomme nousee ja sitä kautta palautuu kansalaisten usko siihen, että kestävyysjuoksu elää ja voi hyvin myös Suomessa !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti