sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Vastuu ?

Jokaisessa asiassa vastuu on jollakin. Kysymys kuuluukin kenen on vastuu jos tulosta ei tule urheilussa ? Vastauksia voidaan varmaankin spekuleerata loputtomiin ja selkeää vastausta ei varmaan voida antaakkaan. Voidaan kuitenkin pohtia eri vaihtoehtoja ,mutta tuloksenhan tekee aina kuitenkin urheilija.
Jos tulos on heikko niin mistä se johtuu ?
1) Urheilijan kapasiteetti ei riitä parempaan
2) Valmentajan tietämys ei riitä viemään urheilijaa tästä eteenpäin
3) valmistautuminen kilpailuun ei ole onnistunut
4) taustalla jokin pieni vamma tai sairaus
5) harjoittelu on ollut vajavaista
Ylläolevat ovat asioita joita ei välttämättä ääneen lausuta.
Kohta 1 on vähän "tabu" eli ei uskalleta ääneen kertoa urheilijalle eikä muille taustajoukoille että ominaisuudet ovat rajalliset ja ollaan tultu äärirajoille.
Kohta 2 samantyyppinen asia, halua ehkä olisi pitemmälle mutta kyvyt eivät riitä, mitä tehdä ? mielestäni tulee olla rehellinen urheilijalle ja keskustella asiasta : miten eteenpäin ?
Kohta 3 epäonnistumisia tulee, mutta analysointi on aina paikallaan, sanonta : "vain tyhmä tekee saman virheen kahdesti", on valitettavan usein totta urheilussa ja kilpailuihin valmistautumisessa. Kokeilut pitää tehdä kovien harjoitusten edellä, EI kisoissa.
Kohta 4 Urheilija usein vähättelee pientä nuhaa tai pientä kolotusta, mutta prosentin tai parin heitto voi olla "ratkaiseva" ja sairauksien vast. vähätteleminen on lopetettava jos on tarkoitus olla joskus oikeasti kova, sillä vain terve urheilija voi menestyä
Kohta 5 Harjoittelu ei varmaan koskaan ole täydellistä, mutta liian usein mennään kilpailuihin vajavaisella valmistautumisella ja sitten petytään. Aina on syytä ennen kisaa jo tiedostaa kisan luonne ja miten siihen on valmistauduttu ja vasta sitten on aika tehdä analyysi.
Mikäli on tarkoitus päästä huipulle on edellä mainitut asiatkin oltava kunnossa , se vaatii saumatonta yhteistyötä ja luottamusta urheilijan ja valmentajan kesken. Asioista on voitava keskustella avoimesti, molempien tulee kuunnella toista, mutta jatkuviin muutoksiin ei saa sortua vaan tietty linja on säilytettävä. Joskus valmentajan vaihdos auttaa, mutta ei se kuitenkaan mikään ihmeiden tekokeino ole, tuloksen tekee AINA urheilija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti