sunnuntai 21. marraskuuta 2010

"kotimaassa"

Tällä kertaa kunto oli testissä kotioloissa eli tutulla Ruissalon testireitillä. Alusta oli melkoisen liukas, lunta oli pinnassa ja alla niljakas alusta. Tämä ei välttämättä sovi kaikkien askeleelle joten tulosten vertailtavuus on melkoisen hankalaa. Pääasia eli hapenkuljetuselimistön kuormittaminen toki onnistui mutta eipä tästä juurikaan muuta jäänyt "käteen". Muutama havainto kuitenkin; Joonatan ei osaa juosta lipsuvalla kelillä, yli 4 minuuttia hitaammin kuin viikkoa ennen Vantaalla ! Toisaalta Dennis Rehnström juoksi melkein saman ajan molemmissa paikoissa ! Rauman Matilla eroksi tuli reilut kaksi minuuttia mikä lienee reitin ja kelin suhteen aikas "oikein".
Positiivista oli myös Ali Akbarin järkevä, tasainen juoksu sekä Pauliina Palmgrenin reilun puolen minuutin parannus, olosuhteet huomioiden tarkoittanee noin minuuttia, sikäli mikäli olosuhteet olisivat olleet samat kuin kuukausi sitten. Tässä on jälleen hyvä osoitus siitä, että ulkoilu kannattaa !
Toivottavasti talvikelien jatkuessa tulisi "vanhan ajan" talvi eli reilusti lunta, jolloin pito tossun alla olisi parempi kuin liukkaalla alustalla. Ei liene sattuma että parhaat kestävyysjuoksijat tulevat lämpimistä maista, askel pitää eikä tarvita kerrospukeutumista, kyseessä on "eri" laji ! Verenkierto- ja hengityselimistön saa toimivaiseksi millä keinoin tahansa; hiihtäen, kuntopyöräillen tai vaikka vesijuosten, mutta kilpajuoksun vaatimat vauhdit löytyvät vain pitävällä alustalla juosten. Olosuhteet kuntoilun monipuolisuuteen ovat kotimaassa hienot, mutta kansainvälisen tason vauhteihin ei lumessa, jäisessä pakkaskelissä ole mitään mahdollisuuksia. Jo 70-luvulla kovat olivat kovia sen takia että he harjoittelivat paljon talvisin ulkomailla, ei voida antaa tasoitusta jos on tarkoitus päästä kansainvälisiin vauhteihin. Niin tehdään myös nykyaikana, lennot ja majoitukset ovat nykyään mahdollisia tavallisellekin kansallisen tason urheilijalle ja suosittelen leireilyä lämmössä kaikille niille joille se suinkin on mahdollista!
Hyvää talven odotusta siitä huolimatta kaikille raastajille, koti- tai ulkomaille !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti