sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Talvi

Se tuli Turkuunkin jo marraskuussa. Talvi ja etenkin lumi ovat mukavia elementtejä, lumen myötä luonto on valoisampi. Lumi myös toimii luonnon suojana kasveille ja osin myös eläimille. Kyllä luonto on ihmeellinen. Tuolla takapihalla on käyskennellyt fasaani-rouva ja onpas hänelläkin mainio suojaus kun istuskelee paikallaan tuolla puiden alaoksien tasalla. Pikkulinnut ovat jo löytäneet talipallot ja muutenhan luonto kyllä pitää huolen omistaan.
Vaikkakin talvi on kaunis vuodenaika etenkin runsaslumisena niin se ei välttämättä ole juoksijoiden suosikki vuodenaika. Talvella etenkin kylmyys aiheuttaa sekä lihasten että jänteiden "väsymisen". Suorituskyky ei ole parhaimmillaan kylmässä, lihakset tarvitsevat lämpöä ja jänteet ovat toimivaisempia lämmössä. Valitettavasti asumme kylmässä Pohjolassa ja näillä on mentävä eteenpäin. Onneksi monella paikkakunnalla on nykyään mahdollisuus juosta myös sisätiloissa, joko hallissa tai juoksumatolla. Aiemmin aristelin hieman juoksumattoa, mutta kyllä valmennettavien vauhtien kasvaessa olen "pakottanut" itseni hyväksymään myös sen käytön. Kuitenkin jos on mahdollista niin suosittelen hallissa juoksemista, askel on kuitenkin lähempänä "oikeaa" juoksua kuin matolla.
Usein esim. keskustelupalstoilla asiasta keskustelevat eivät ilmeisesti ole juosseet koskaan kylmässä ja/tai liukkaalla, sillä askellus on totaalisesti erilainen kuin lämpimässä ja pitävällä alustalla. Toivoakseni halukkaat ja kyvykkäät valitsevat maton tai hallin sijaan etelän lämmön. Olen jo moneen kertaan toitottanut etelän leirien merkityksen, mutta kyllä laji vaatii sitä mikäli on tarkoitus olla mukana kansainvälisissä vauhdeissa. Kuntoilu ja kansallinen taso on kilpa-urheilua, mutta kansainvälinen vauhti on huippu-urheilua ja se vaatii talvehtimista, ainakin osin, lämpimissä ja pitävissä olosuhteissa.
Edelleen toivotan kaikille kotimaisille raastajille hyvää talvehtimista, sillä kaikesta huolimatta juoksijat tehdään talvella !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti