lauantai 24. huhtikuuta 2010

vika kova

reeni meni urheilijoiltani mainiosti pl. Janica jolla jalka alkoi taas oireilemaan. Miksu ja Sanni raastoivat mallikkaasti (3x2km + 500m) ja kesän odottelu voi alkaa positiivisessa olotilassa. Jole tykitti "miehekkäästi" => 2km 5.39 ; tonni 2.47 ja 500/1.16....ei oo ulkoilut menneet hukkaan. Kisat näyttävät sitten kuitenkin vasta totuuden, mutta mukavampi lähteä kisoihin kun on alla hyviä reenejä.

perjantai 23. huhtikuuta 2010

loppu

siis leirin osalta häämöttää. Toivon ja uskon, että lennot toimivat kotisuomeen sunnuntaina. Ulkomailla on mukavaa, mutta kyllä kotona sitten kuitenkin on mukavampaa, muistaakseni...
Vapaa-ajan vietto tällasisessa pikkukylässä kuten Monte Gordo on kohtalaisen vaikeaa=nettikahvila tai lähiseuduilla piipahtaminen. Espanja on ihan vieressä muttei sielläkään mitään erityistä ihan lähinurkilta löydy.
En tiedä urheilijoiden kantilta, mutta itsellä aika käy vähän jo pitkäksi...ehkä urheilijoille tekee välillä hyvääkin keskittyä vain urheiluun ja koittaen unohtaa kaikki stressaavat koulu- yms. asiat.
Harjoituksia on tullut pidettyä, valvottua ja seurattua melkoinen määrä. Valitettavan monet ovat "jääräpäisiä" eivätkä voi mitenkään tehdä harjoituksiinsa muutoksia ja tekevät kaikki harjoitukset yksin. Voisi tehdä hyvää välillä heittäytyä muiden vietäväksi ja sopivasti sotkea totutut kuviot.
Hyvänä esimerkkinä leirillä on ollut Kurre joka sovelsi mainiosti muiden ohjelmia ja poimi sieltä itselleen sopivat...samoin tekee Mikko L ..ehkä vieläkin voimallisemmin, aikaisempien kesien tulokset kuitenkin kertovat, että heillä se toimii. Samaan porukkaan voidaan laskea Virtaset, tällä kertaa vain jr. joka isänsä valvonnassa on valmis "Kaikkeen" ...kunhan siinä on tehoja mukana.
Enemmän soveltavaa heittäytymistä, välillä vähän rentoutumista ja sopiviin väleihin kovia rutistuksia niin kesällä tulee tuloksia...
Itselle leiri on ollut avartava ja seuraavalla ? kerralla olen taas vähän kyvykkäämpi tekemään päätöksiä ja muutoksia tarpeiden mukaan. Lämpö tekee hyvää ja kaikkien joilla on mahdollista piiphataa etelän pitävillä baanoilla ja lämmössä = suosittelen!
Syksyllä kun katselee kesän tilastoja voin muistella "Leiriläisiäni"...toivottavasti hyvien tulosten myötä !

torstai 15. huhtikuuta 2010

Leireilyä

On kestänyt reilu viikko ja saman verran jäljellä. Valmentajan on hyvä olla kovalla jaksolla paikalla, sillä tunnolliset urheilijat tekevät kaiken mitä ohjelmaan on merkitty, mutta valmentaja voi tehdä tarvittaessa muutoksia ohjelmaan kun havaitsee tarpeen vaikkapa kevennykselle.
On hyvä asia, että urheilijat ovat tunnollisia, mutta luultavasti suurin osa tunnollisista ovat potentiaalisempia jumiin/ylikuntoon menijöitä kuin "sopivasti" laiskat. On taito ja rohkeus kuunnella itseään ja samalla on osattava oltava rehellinen itselleen, jos ei kulje niin ei kannata lyödä päätä seinään. Se sattuu... ja jos tarpeeksi usein lyö voi tulla vammoja ...eli tarkoitan että pikku kevennys voipi olla tarpeen ja hyväksi, sillä väkisin runttaaminen ei tuota kuin pahaa mieltä ja heikon tuloksen.
Säät ovat olleet "Monipuoliset"...viime yönä heräsin ukkosen jyrähtelyihin ja salamointeihin. Aamupäivällä olin valvomassa mäkireeniä ja vikat 3-4 vetoa porukat saivat vetää "suihkussa"...joka loppui ~samaan aikaan kuin vika veto. Piristävää toisaalta "Pitkän" lämpimän ja kuivan jakson jälkeen.
Eilen käväisin Espanjan puolella ja samalla tehtiin ruokatäydennystä, sillä energiansaanti harjoittelun ja levon ohella ovat tuloksen tekoon vaikuttavia tekijöitä. Tämä seikka korostuu leiriolosuhteissa sillä määrät ja tehotkin ovat yleensä kovempia kuin kotimaassa. Toivottavasti kaikki leireilijät muistaisivat myös tämän seikan, EI ole urheilijalle haitaksi vaikka osaisi tehdä muutakin kuin aamupuuron...kesää odotellen.

tiistai 6. huhtikuuta 2010

Ulkomailla

On ainakin lämpimämpää, olen Portugalissa ja aurinko porottaa mukavasti ja lämpimästi. Leireilijöitä, siis lähinnä juoksijoita on koko kylä täynnä. Paikka onkin sopiva kyseiseen puuhasteluun, mutta pitkille leireille ei ole ehkä paras paikka, sillä teitä ja polkuja on aikas vähän, joutuu sahaamaan samalla alueella. Olennaisinta tässä tapauksessa on kuitenkin pitävä alusta sekä lämpö. On tärkeää, että juoksijat saavat tehdä asioita mahdollisimman lajinomaisesti ja se ei valitetttavasti kylmässä ja jäisessä kotimaassa oikein onnistu. Lämmöllä on myös selkeästi palauttava vaikutus ja uskoakseni myös henkisesti tekee hyvää päästä lämpimään ja pois arkirutiineista edes hetkeksi.
Maailma on muuttunut ja "pienentynyt" nettityöskentelyn mahdollistaessa vaikka ETÄ-työskentelyn sekä opiskelunkin. Ei voida ainakaan kotimaisia raastajia syyttää yrityksen puutteesta, sillä porukkaa on paikalla runsaasti ja se mahdollistaa laadukkaat ja kovat yhteisharjoitukset valmentajien valvovien silmien alla. Täytyy vain muistaa, että kova ja hyvä ei aina suinkaan tarkoita samaa...ylimenon vaara vaanii "nurkan" takana jos ei malta kuunnella riittävästi omaa kehoaan. Kilpailullisuus on hyvä asia, mutta jatkuva kilpaileminen voi suistaa elimistön raiteiltaan ja koko leiri menee "hukkaan"...

Toivottavasti saisin itsenikin edes jonkinmoiseen kuntoon leirin aikana, ei ainakaan voi syyttää olosuhteita eikä ajanpuutetta, kaikki on kiinni itsestä! Olen jonkin verran pyöräillyt, kävellyt sekä tehnyt vähän lihaskuntoa...eipä "eläkevaarin" tarvitse muuta tehdäkkään, kunhan malttaa myös katsoa mitä tai paremminkin paljonko ruokaa suuhunsa laittaa. Hyvää kesän odotusta sinne kotimaahan, valitettavasti takaisin tullessani siellä ei taida olla kesä, ei ainakaan näissä lämpötiloissa.