torstai 11. helmikuuta 2010

Talviolympialaiset

Kyseiset kekkerit ovat aivan tuotapikaa käsillä. Suomalaiset ovat urheiluhullua kansaa, mutta miten se vaikuttaa ihmisten ajankäyttöön kun monet merkittävät asiat tapahtuvat kisoissa työajan ulkopuolella ? Aiheuttaako se työväestön väsyneenä töihintulon , vai aiheuttaako se sen, että jäädäänkin "sairaina" kotiin lepäämään vai aiheuttaako se sen ettei katsella kisoja kuin siltä osin kun ne näkyvkät ennen puoltayötä ? Varmaankin aikas monelle miettimisen aihettaa aiheuttava "ongelma".
Aktiiviurheilijoille, etenkin talvilajien urheilijoille kysymys on paljon merkittävämpi. Onhan se suotavaa katsella mitenkäs omanlajin huiput suoriutuvat koitoksistaan ja voihan sitä jotain oppia myös katsomalla. Ongelmaksi muodostuu etenkin riittävä levon saanti jos samalla yrittää harjoitella hyvin ja seurata kisoja...vaikea yhdistelmä.Talvikisathan ovat kuitenkin menestymisen näkövinkkelistä Suomelle ne selkeästi paremmat kisat kuin kesän vastaavat. Ihmiset mielellään katselevat lajeja joissa on mahdollisuus menestyä. Tuskin Curling olisi noussut aiemmissa kisoissa katselijoiden suosikkilajiksi mikäli siinä ei olisi menestytty. Toisaalta talvilajeissa osallistuvia kansakuntia on aikas vähän joten havumetsävyöhykkeen väelle kyseiset kekkerit sopivat mainiosti. Toisaalta joku "viisas" totesi: "Ei jääkiekko voi olla kovinkaan kova laji, kun ~90% maailman väestöstä ei ole edes nähnyt jäätä". Mielestäni edellinen lause kuvaa mainiosti kuinka pienestä lajista oikeasti on kyse.
Sitten mahdollisiin menestyjiin...
Alppihiihto, Tanja Poutiainen täysin onnistuessaa sekä pujottelussa että suurpujottelussa mitaleilla, mutta sijat 4-8 hyvälläkin suorituksella mahdollisia. Sanni Leinonen voi täysin onnistuessaan olla pistesijoilla, mitali olisi tosi iso yllätys, toisaalta sijat 15-20 eivät olisi katastrofi.Miesten mahdollisuudet ovat aikas ohkasia, huipputuurilla kymppisakkiin on iso yllätys.
Ampumahiihto, Kaisa Mäkäräisen onnistuessa täydellisesti on mitali mahdollinen, mutta laji on tasollisesti niin paljon maastohiihtoa kovempi, että pienikin epäonnistuminen vie sijoille 20 ynnämuut...Miesten puolella en jaksa uskoa "mihinkään"...nolla-ammunta ja hyvä suksi voi viedä nipin napin kymppisakkiin, mutte sekin olisi jo ihme.
Lumilautailu,kyseisessä lajissa on potentiaalia, mutta pienetkin virheet pudottaat sijoitusta heti runsaasti, siitä huolimatta uskon että joku "lökäpöksyistä" seisoo mitalikorokkeella.Kumparelasku, on ollut menestyslaji, mutta tällä kertaa taitaa taso olla meikäläisille liian kova tavoite, toivotaan että olisin väärässä...J
Jääkiekko, Miesten puolella mitali olisi iso yllätys, sijat 5-8 lienevät realistisempia kuin mitali, naisten puolella pronssi on saavutettavissa mutta vaatii onnistumisen oikealla hetkellä.
Pikaluistelu, Poutalalla on kovat paineet kun on noussut ykkösluistelijaksemme, mutta omaa potentiaalisen mahdollisuuden mitaleille sekä 500m:llä että 1000m:llä, erot kärjessä ovat kuitenkin niin pieniä, että yksikin horjahdus maksaa monta sijaa...Pekka Koskelalta tällä kertaa kukaan ei odota mitään, josko hän tällä kertaa yllättäisi ?
Maastohiihto, tässä lajissa on viime vuosina tullut mitaleita niin viesteissä, parisprinteissä kuin henkilökohtaisissa lajeissakin, mitalien tuojina ovat olleet myös miehet. Uskon ja toivon, että säilytään mitalikannassa, mutta kulta on aina kova sana ja sitä en uskalla "luvata"...Uskoakseni naisilla on hyvinkin mahdollisuus henkilökohtaisiin mitaleihin mutta miesten kunto on arvoitus...toivotaan parasta mutta kaikki on mahdollista.
Taitoluistelu, on maailmanlaajuisesti todella paljon kovempi laji kuin eurooppalaisittain, joten kauniilta tytöiltämme en odota mitaleita, jo pääsy 10 joukkoon on hyvä suoritus.
Yhdistetty ja mäkihyppy, kaksi pientä lajia joissa menstyminen on ollut hyvää , mutta marginaalit ovat pienet ja pienikin epäonni muuttaa tulosluetteloa turhankin paljon. Tässä tapauksessa tarkoitan epäonnella tuulirakoja hypätessä. Hannu Manninen tulee ilman paineita, mutta kisat käydään korkealla ja isona miehenä hiihto ei välttämättä ole parhainta ohuessa ilmanalassa, joten en usko hänen saavan vieläkään mitalia Olympiatasolla, siis henkilökohtaisesti. Toinen paluumuuttaja Janne Ahonen lienee pahin vastustaja Janne Ahoselle, eli miten kaveri jolla on kaikkea paitsi olympiamitali henkilökohtaisesta kisasta osaa käsitellä itseään on ratkaisevaa. Olen kuitenkin pettynyt jos tuo lajipari ei tuo edes yhtä mitalia.
Muut lajit, kisoissahan on ski-cross, kaukalopikaluistelu (Short-track), kelkkailu jne. mutta niissä ei juurikaan ole suomalaisia, mutta ovat hauskoja lajeja seurata. Itse taidan kuitenkin tyytyä siihe mitä iltaisin tulee ja lukea aamulla teksti-tv:stä : "mitali oli todella lähellä, mutta jouduin niin huonoon tuulirakoon"...no toivottavasti tulee menestystä kaikille, Olympialaiset ovat kuitenkin kaikille urheilijoille kohokohta uralla, riippumatta onko mahdollisuuksia mitaleille vai ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti