maanantai 1. helmikuuta 2010

Korvaava harjoittelu

Tänä talvena etelää myöten on voinut tehdä korvaavana harjoitteluna hiihtoa ? Minun nuoruudessani talvet olivat pääsääntöisesti talvia, mutta silloin ei kukaan puhunut korvaavista harjoitteista. Käytiin kyllä hiihtelemässä mitä juoksemiselta ehdittiin, muttei hiihtoja nyt sentään harjoituspäiväkirjaan "kehdannut" viedä. Sehän oli "vaan" hiihtoa.

Tänä päivänä kaikki taitaa olla toisin...hyvin monet itseään juoksijaksi tituleeraavat käyvät salilla cross-trainerin kimpussa, kuntopyöräillen, sisäsoutulaitteella soutaen tahi vesijuoksua. Ennen oli tapana, että jos on paikat kipeinä niin silloin huilataan, jotta paikat saadaan kuntoon ja sitten kun ne on kunnossa niin juostaan! Uinti saatettiin hyväksyä korvaavaksi ja samoin ulkona pyöräily.

No ero on lähinnä siinä, että edelleen uskon"Juoksijaksi tullaan juoksemalla" pitää paikkaansa. Vanhoja selaamalla selviää ihmeellisiä totuuksia, kuten omasta harkkapäiväkirjasta 70-luvulta...en ollut lahjakas mitenkään mutta ilmeisesti harjoittelulla ja liikunnallisella lapsuudella/nuoruudella oli merkitystä. Yhtenä esimerkkinä 17-vuotiaana juostu piikki 1.34 (=ennen juostiin piikkiä=25km, puolimaratonista ei tuolloin kukaan tiennyt mitään), siis keskellä kesää ilman erityisvalmistautumista. Tuloksena ei kummoinenkaan, mutta kertoo siitä että oli ulkoiltu. Kolme päivää tuon jälkeen oli vuorossa ennätys, tällä kertaa matkana 800m. Kunnossa oli kiva olla, omalla tasollaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti