tiistai 7. syyskuuta 2010

Kausi analyysi 1

Käyn pienimuotoisesti läpi kuluneen kauden. osa 1 käsittelee omien valmennettavieni kautta ja 2 Suomen tilastot(kesto/miehet) ja 3 Suomen tilastot (kesto/naiset).

Omien valmennettavien kausi meni kohtalaisesti. Kun porukkaa on paljon ei kaikki voi onnistua ja toisaalta "väkisinkin" jotkut onnistuvat. Aloitetaan ikäjärjestyksessä pika-analyysi.

Matti Rauma; uusi tuttavuus, kuntoilija ja jalkapalloilija joka kevään korvilla liitty ryhmääni ja on kesällä vähän kerrassaan perehtynyt juoksemisen saloihin. Kevyellä askeleella askeltava suht' pienikokoinen kaveri jonka potentiaali on erittäin suuri. Muutaman rataharjoituksen ja kisan kautta noussut ihan ok tasolle, tästä on hyvä lähteä rakentamaan tuloksia ensi vuodeksi. "Tavoite-sarja" voisi näyttää vaikka tältä...4.05->8.40->15.00->32.00->1.12.00->2.37.00 edellyttäen että hän aloittaa harjoittelun "tosissaan" ja säilyy ehjänä, mielenkiintoinen haaste valmentajalle...niin ja ikää on 28.

Janica Mäkelä; perustunnollinen puurtaja joka uskoo mitä sanotaan ja pyrkii tekemään harjoitukset täsmällisesti. Uskaltaa myös juosta riittävän rauhallisesti ja on oppinut ottamaan itsestään paremmin irti myös kisoissa. Ennätykset tällä kaudella 800m, 3000m, 10000m ja päälajissa eli esteissä juoksi suomen ka-4.sijalle . Mikäli kaikki muut asiat kolahtavat paikalleen hänet tullaan näkemään EM-2012 Helsingissä ja toivon mukaan myöhemmin myös MM- ja Olympiatasolla. Maaotteluedustus tuli sekä kevään PM-kympillä että Suomi-Ruotsi-otteluun.

Jukka Moiso; tunnollinen harjoittelija jolla oli kesällä huonoa tuuriakin matkassa. SM-viesteissä (pika) nivunen kipeytyi ja siihen samaan syssyyn tuli myös harmittavan pitkäksi venynyt kesäflunssa. Siitä toipumminen vei jonkin aikaa , mutta onneksi loppukaudesta pääsi jälleen hyvään tuloskuntoon. Nelkulla alittui ekan kerran 50s ja viestit mukaanlukien se tapahtui peräti neljästi. Talven voimahankinta onnistui lajia palvelevaksi ja sitä jatketaa ensi talvena ja toivotaan että koti-Kalevalaiset osoittautuisivat hänelle suosiolliseksi tapahtumaksi...pisteille ?

Ali Akbari, "Afganistanin ennätysmies ?" on ollut porukoissa reilun vuoden ja ekat SM-kisat (=maastot) toivat heti joukkuehopeaa (22-sarja).Tunnollinen kaveri, mutta harjoitustausta vielä kevyt joten parhaat tulokset ovat vielä kaukana tulevaisuudessa. Ennätykset kuitenkin paukkuivat ja toivottavasti jaksaa pakertaa jatkossankin ryhmän tuella.

Arttu Malmivirta; "Porilainen-boheemi", joka omaa kovan lahjakkuuden, mutta harjoitustausta on melkoisen vaisua...siitä huolimatta oikeaan aikaan kunnossa ja jatkoi v.2005 alkanutta mitaliketjuaan SM-tasolla. Toivottavasti ottaisi ensi talvikauden harjoittelun tosissaan ja nousisi SM-mitalien tavoittelijaksi myös aikuisten sarjassa, haastetta kerrakseen...

Joonas Lehtinen; muutti viime syksynä Pohjois-Karjalaan; Joensuuhun. Valmennussuhde muuttui ETÄ-sellaiseksi, haastetta siinä mielessä riittänyt, että aiemmin olen nähnyt "Kaikki" harjoitukset nyt vain kuulon varassa. Peruslenkeillä on riittänyt kavereita, sillä Joensuussa on paljon kärkipään ravureitamme, vakituisesti tai opiskelemassa. Kevään leirillä pääsin näkemään paremmin harjoituksia ja ihan hyvältä tuo vaikutti. SM-maastot meni hyvin (4.) ja koko kesä melkoisen hyvin...tosin "Laji" oli talvella ja keväällä vielä esteet, mutta kesän myötä muokkautuikin päälajiksi 1500m. Myös muutama kasi kulki ihan ok ja tuli ennätys. 1500lla ennätys ei parantunut kuin 1.7 sekuntia, mutta kolmen parhaan keskiarvo ~4sekuntia eli selkeä tason nousu. ETÄ-valmennuskin siis toimii ja toivottavast näin käy myös jatkossakin. SM-kisoissa mitaliputki säilyi ja samoin pääsi edustustehtäviin (POhjola-Baltia U23)
.
Johannes Brunila; Kevään ylikunto oli jo "Perinne", mutta onneksi siitä päästiin tälläkin kertaa hyvään kesäkuntoon ja ennätykset sekä 800m, 1500m että esteissä. Maaotteluedustuskin siunaantui SM-hopean myötä (=ensimmäinen sellainen; Pohjola-Baltia U23) ja ensi kauteen on mukava lähteä,tavoitteena on että pääsee koti-Kalevalaisiin juoksemaan muutakin kuin esteitä. Mahdollisuudet lienevät parhaimmat 1500lla mutta myös vitonen siintää mielessä.

Kari Hallanheimo; vietti suurimman osan harjoituskaudesta Säkylän uima-altaan läheisyydessä, mutta kotiutui sopivasti kisakauden kynnyksellä. HArmilliset pikku sairastelut (flunssa yms.) sotkivat kautta, mutta tulosten valossa meni selkeästi eteenpäin. Toivottavasti työt eivät paina liikaa ja harjoituksista pystyy palautumaan ja tekemään nousunsa kohti oman ikäluokkansa kärkeä. Näin uskotaan.

Sanni Klemelä; "raastogueen" eli ottaa itsestään irti kaiken ja vähän till. Keväällä mainiossa kunnossa ja maastot ja ekat ratakisat kertoivat että harjoitus on purrut sopvasti. Juhannuksena oli Suomen edustajana Eurocupissa, mutta sen jälkeen alkoivat vaikeudet. Pika-analyysi on hänen kanssaan tehty ja toivottavasti hän malttaa tehdä kevyet kevyinä jotta kovat onnistuisi kovina. Siinä haastetta kerrakseen, etenkin kun lähti opiskelemaan Savonlinnaan, kasvun paikka kun joutuu ottamaan enemmän vastuuta tekemisistään, toivottavasti onnistumme tässä ETÄ-projektissa. Hänellä on kuitenkin kova potentiaali kestomatkoille. Säilyi SM-mitalikannassa sekä maastoissa että radalla.

Veera Sahlberg, ylitunnollinen harjoittelija, mutta YO-kirjoitukset, pääsykokeet ja muut asiat veivät hänet sellaiseeen stressitilaan että kausi meni vähän ohi. Omaa kuitenkin potentiaalia ja kunhan oppii rentoutumaan oikealla tavalla on hänellä mahdollisuudet päästä kovalle tasolle. Pitää vaan osallistua kisoihin vaikkei olisikaan aivan parhaassa "tikissä". Toivottavasti Kauppakorkeakoulun opiskelut "vapauttavat" hänet ja alkaa uusi nousu myös urheilullisesti.

Miikka Almi, kasin spesialisti jonka harjoitus- ja kesäkautta vaivasi erikoinen takareisi "syndrooma". Ei oikein tietoa mikä siellä kirraa, mutta täysvauhtisten harjoitusten tekeminen ei oikein onnistunut ja hänen paras ominaisuutensa, nopeus ei tullut esille toivotulla tavalla. SM-kisojen 5. sija ei tyydytä "ketään", mutta toivottavasti "takajalka" toipuu ja voidaan ensi kauteen tehdä myös tehoharjoitteita ilman jalan kremppaamista. Harjoitus ollut erittäin maltillista ja siinä on varaa kiristää sekä laadussa että etenkin määrissä.

Mikael Hynninen, tunnollinen puurtaja, jota vaivaa "Hieman" ylijännittäminen kisatilanteessa. On kuitenkin potentiaalinsa osoittanut ja onnistuessaan hätyyttelee kärkisijoja ikäluokassaan, toki nytkin otti esteissä hopeeta, mutta mielestäni kyse oli enemmänkin heikosta tasosta. SM-maastoissa oli perinteisesti 7. (= neljäs kerta peräkkäin! ). Kasilla nousi uudelle tasolle alittaessaan 2 minuuttia. Ensi kaudelle tavoitteeksi osallistuminen Kalevan Kisohin...esteisiin ensisijaisesti.

Lisäksi "pelkästään" ETÄ-valmennusta olen hoitanut parin nuoren urheilijan kanssa ja jotenkin siinä onnistuttukkin. Kevään korvalla Hankaniemen Laura tuli ohjattavakseni, kesä meni "Melkein" hyvin, ennätykset sekä 1500lla ja 3000lla. Ohjelmani olivat ilmeisesti pohjiin nähden liian kovia ja paras terä oli kadonnut SM-kisojen aikaan ja tuloksena harmittavasti 2. nelossijaa. Kuitenkin perushyvää tekemistä ja kesän aikana saatiin muokattua harjoituskullttuuria parempaan suuntaan. Toivottavasti suhdanne jatkuu ja uusi taso saavutetaan ensi vuonna.

Lempisen Toni on ollut lähinnä konsultoitavana ja Ritu Kallio-Kokko on seurannut hänen tekemisiään. Kuitenkin ohjeet purivat sen verran mukavasti, että tuloksena oli SM-kulta kasilla. Ilmeisesti ensi talven ohjelmat teen kokonaisuudessaan ja Ritu jatkaa taustalla, lihakuntoharjoitusten ja joidenkin vetoreenien valvojana.

Talvella/keväällä ryhmässä oli mukana Kimmo Haapakangas ja hän osallistuikin muutamaan kisaan, mutta vaivat ja partio vievät liiaksi aikaa tosiasialliselta, tavoitteelliselta urheilulta. Mikäli panostaisi yhden talvikauden omaisi hän mahdollisuuksia etenkin pitkissä aidoissa SM-kisoihin asti.

Lisäksi ryhmän mukana olivat Antti Harmava, yksi nelkun kisa (Poliisien SM) sekä Mikko Paasikivi, yksi satkun kisa, mutta kesällä työt eivät oikein osunut yksiin meidän ryhmän harjoitusten suhteen. Toivottavasti kuitenkin jatkavat hyvää harrastustaan myös ensi talvena.

Syksyn myötä ryhmään on tullut "Lipon Enkelit" eli 6 nuorta tyttöä 15- ja 16-vuotiaita. Useimmat heistä omaavat kykyä ja potentiaalia vaikka mihin, mutta täytyy ensin tutustua heihin paremmin jotta voisin suorittaa paremmin analyysiä ja pohtia heidän mahdollisuuksiaan jatkossa. Lisäksi paluun yleiurheilukentille on tekemässä ryhmässäni pikkupoikani ollut kaveri, hänestäkin vasta syksymällä jos ja toivottavasti kun aihetta ilmenee.

Haasteita riittää ja kun 1.10. siirryn eläkkeelle niin olisin valmis panostamaan valmennukseen, mutta jostain pitäisi löytyä "sponsori" jotta rakas harrastus myös tuottaisi jotain. Palataan kausianalyyseihin "valtakunnallisesti" kunhan vähän kerään aineistoa tarkempaa syynäystä varten.

3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen analyysi. Meikäläisellä ei ole siinä mielessä hirveästi varaa arvostella, kun en itse valmenna ketään, enkä tee näin mitään oikeaa työtä kestävyysjuoksun hyväksi, mutta salittakoon pari komenttia, koska niitä vartenhan blogeja varmaan pidetään. Huomio kiinnittyi kahteen asiaan:

  1) Mikken "kehittymättömyys" viimeisen parin vuoden aikana. Vielä tuossa iässä tulosten pitäisi parantua selvästi joka vuosi kaikilla matkoilla, siis jos ei ole vammoja tms. Jos vammoja ei ole ollut, niin oletteko analysoineet yhdessä, että onko harjoittelu ollut jotenkin hänelle sopimatonta? OK, kasilla parin vuoden takainen rekordi parani pari sekuntia, mutta...

  2) Brunin jokakeväinen ylikunto. Ilmeisesti tämä ylikunto on puhjennut päälle aina kevään etelän leirillä? Käsittääkseni olet ollut itse paikalla siellä etelässä valvomassa harjoituksia, mutta siitä huolimatta on käynyt niin kuin on käynyt. Tiedän kyllä, että Bruni tykkää revittää reeneissä, mutta eikö tällöin koutsin olisi pitänyt pystyä hillitsemään miestä?

  VastaaPoista
 2. Vastasin Z:lle henkilökohtaisesti raaston osoitteeseen, SYY= vastaus on pitkä ja asiat eivät ole niin yksinkertaisia kuin numeroiden valossa on luettavissa. Olen varmasti tehnyt virheitä...paljonkin, mutta olen yrittänyt omalta osaltani antaa panokseni kestävyysjuoksun hyväksi. Kun on iso porukka "Ohjattavana" ei aina ole riittävästi henkilökohtaista aikaa jokaiselle. Valitettavasti.

  VastaaPoista
 3. Kiitos postista ja hyvää reenikautta pojille!

  VastaaPoista