lauantai 11. syyskuuta 2010

Kausi analyysi 3

vuorossa Naiset v.2010 ja kestomatkat...

Ekana vuorossa 800m

Ilahduttavan moni nuori pystyi juoksemaan ennätyksensä. Zenitha osoitti kovalla rytminmuutoskyvyllään omaaansa kansainvälisen tason juoksijan aineksia, mutta oiskohan se matka tulevaisuudessa kuitenkin 1500m. Olen eräistäkin lähteistä lueskellut että 2x400m:n aika x1,1 = Kasin tulos, olettaen, että nopeus ja kestävyys ovat balanssissa.
esim. (57*2)*1,1 = 2.05.4. Eli kuten monella muullakin matkalla liian "Hitaat" juoksevat kasia, vaikkakin kasi on kestävyysmatka niin nopeus pitää olla hyvällä tasolla. Hyviä harppauksia Z:n lisäksi tekivät, Marttisen Heidi, Katja Erävistö, Tynin Kaisa muutaman mainitakseni. Edellä kirjoitetun jatkoksi ovat hekin "väärällä" matkalla, mutta mailillakin pitää olla nopeutta joten hyvä että juoksevat tätäkin matkaa. Valitettavasti viime kauden tähti Karin oli vain varjo entisestään, toivottavasti hengitys yms. vaivat saadaan kuriin lääkityksellä ja hän palaisi takaisin omalle tai jopa paremmalle tasolle. Pappilan Heidi teki kovat tulokset jo talvella, mutta kesällä jalkavaivat äityivät niin pahaksi, että edessä on puukotus, toivottavasti sen jälkeen harjoittelu onnistuu ja enkat kohenee ensi kesänä.
Näkisin mielelläni tulevaisuudessa (ja aika pian) että Ella Räsänen ja Aino Paunonen keskittyisivät kasille, vaikka nyt ovatkin nelkun kärkimenijöitämme, mutta molemmilla heillä on "laiska" askel pikajuoksuun, mutta riittävän terävä kasille. Molempien nopeus riittäisi jo nyt kasin kansainväliselle tasolle, mutta riittääkö koskaan nelosella ? Rohkeutta kaivataan, ei kannattaisi tyytyä olemaan Suomena paras vaan tavoite kv-tasolle. Toisaalta EM-kisat Helsingissä voivat tulla tälle kaksikolle turhan aikaisin, mutta voisivat kiusoitella "vanhoja" naisiamme ja saada heihin uutta vauhtia.

1500m

Tämä laji on vuosia ollut suhteellisen vaisu tasoltaan. Aikas moni juoksee tätä matkaa sivulajinaan eikä Marin lisäksi ole oikein muita lajin spesialistejä. Kuitenkin monet menivät eteenpäin ja etenkin nuorempi kaarti osoitti että voidaan odottaa kehitystä jatkossa tälläkin matkalla. Sandra osoitti kehittyneensä juoksijana ja omaa hyvän irtiottokyvyn ja taisteluhalun jollaista tarvitaan kaikilla matkoilla. Tynin Kaisa ja Marttisen Heidi olivat hyvät kehittyjät tälläkin matkalla, kauempaa löytyvät nuoret likat Lövdahl ja Nikander, lienevät jatkossa kuitenkin pitemmillä matkoilla. Suvi Selvenius juoksi tämän matkan kohtuullisesti ja kertoo että peruskuntoa riittää. Laji vaatii monia ominaisuuksia ja hetkessä ei tapahdu mitään, mutta toivotaan että yrittäjiä riittää, sillä tämä on naistenkin puolella "paras" matka seurata arvokisoissa.

3000m

Laji oli koko kesän paras matka, peräti 15 naista/tyttöä veti sen alle 10 minuuttia, jota voidaan pitää jonkilaisena tason mittarina. Nuorille tämä on jo selkeä kestävyysmatka mutta aikuisille mailereille hyvä testi kuinka happi kulkee. Tällä matkalla näkyy selvästi onko ulkoiltu vaiko ei. Hyvänä asiana voidaan pitää "vanhojen" piristymistä, Minna-Maria, Minna ja Ellu palasivat hyvälle tasolle ja myös Johanna juoksi kelvollisen ajan tällä matkalla, kuten Sandra, Sanni, SaaraP, HeidiE ja Janicakin. Arvokisoissa tätä ei juosta, mutta tällä matkalla ei vahingossa synny tulosta vaan tulos tulee työn tuloksena.

5000m

Tämäkin matka oli pienoisessa nosteessa, mikä on ymmärrettävää kolmoseen peilaten. Uusi kasvo saatiin melkoisen kovalle tasolle, uinnin parista juoksuun siirtynyt, kevyellä askeleella juoksenteleva Nina Chydenius. Myös "vanha" kaarti teki enkkojaan tai lähestyi niitä. Vaikka Sandra teki tälläkin matkalla kärkiajan niin harva muistaa, että Ellu veti lähes 10 vuotta sitten 19-sarjassa ajan 16:08...no Annukka on luku sinänsä, ei kannata miettiä niitä aikoja. Tulevaisuudessa pitäisi saada muutama juoksija tosissaan harjoittelemaan myös pitempiä matkoja, eikä vain "veteraanit" ja kuntoilijat. Alle 16 minuuttia jos kulkee niin voidaan odottaa hyviä tuloksia myös 1500m:ltä tai esteistä ja tietysti myös kympiltä. Toivotaan että nuori kaarti pysyy ehjänä ja innokkaana ja alkavat tosissaan hätyyttelemään myös "vanhempaa" kaartia tälläkin matkalla.

10000m

Tuloksellisesti ihan ookoo vuosi, mutta vähän sama "vaiva" kuin miestenkin puolella. Kärjessä "veteraanit" ja "kilpakuntoilijat". En vähättele heidän kykyjään, mutta kolmen kärjestä kaikki ovat aloittaneet aikuisiällä ja vauhdin suhteen kehitys jatkossa lienee maltillista. Toivon kuitenkin että niin Laura,Leena kuin Hannakin jatkavat ja pitävät omalla esimerkillään nuorison varpaillaan ja pakottavat heidätkin ulkoilemaan "riittävästi". Kaikilla on hyvät pohjat ja voivat olla vielä maratoonareina hyvälläkin tasolla, "iästä" huolimatta. Tälläkin matkalla oli nuori tulokkaamme Nina järkevällä vauhdinjaolla Kalevalaisissa heti kärjen takana ja toivotaan että hänen esimerkkinsä lisää nuorten intoa myös pitkiä ratamatkoja kohtaan.

Esteet

Laji on kansainvälisellä tasolla mennyt kovasti eteenpäin ja on "uutuudenviehätyksen" jo menettänyt. Enää ei kokeilijat menesty vaan on omattava teknisesti hyvä taso esteiden ylitykseenkin. Meidän ykkösemme Sandra ei mennyt tuloksellisesti tällä matkalla eteenpäin, ja syykin on selvä= "lukihäiriö". Mikäli hän ei opi lukemaan esteitä riittävän ajoissa menettää hän jatkuvalla vauhtileikittelyllään hurjasti voimia eikä tuollaista tasoitusta voi kansainvälisellä tasolla antaa. Janica ja Minnna-Maria menivät selkeästi eteenpäin ja lähestyvät kv-tasoa, tasona voidaan pitää kymmenen minuutin "Haamurajaa" joka on molempien haarukassa ensi vuonna. Ilmeisesti Sajannin kaksoset ovat valinneet opiskelun ensisijaiseksi tavoitteekseen ja toki lääkäreitä tarvitaan, mutta heillä olisi ollut etenkin esteissä mahdollisuudet murtautua jopa kansainväliselle tasolle, mutta elämä on valintoja. Toivottavasti he kuitenkin jatkavat "tosissaan" harjoittelevien kiusaamista... Monet nuoret tytöt tekivät kohtalaisia aikoja siellä 11 minuutin yläpuolella, mutta siitä on vielä pitkä matka estejuoksijaksi. Laji on kova ja vaatii paljon eri ominaisuuksia ja tällä matkalla menestyjät ovat hyviä myös alimatkoilla ja ylimatkoilla. Lajissa tarvitaan ketteryyttä ja rytmitajua sekä raakaa kestävyyttä ja siksi siinä sipatessa kärki karkaa poikkeuksellisen kauas horisonttiin. Valitettavasti Skytän Saaraa ei näkynyt tällä kaudella radalla, kuinkas mahtaa olla jatkossa, jalkavaivat ovat hankala asia...

Puolimaraton ja Maraton

SM-kisat maratonin osalta ovat vielä edessäpäin ja kympin kärki lienee sielläkin kovaa valuttaa. Listoja tutkiessa valitettavasti top-20 joukossa on "tavallisia" kuntoilijoita joiden repertuaariin ei kuulu kilpaurheilu tavoitteellisessa mielessä. Huomioitavaa, että maratontilaston sijalta 13 löytyy kuntoilija Riina Vilen (os.Tolonen) ja tulos on tullut peruskuntoilijan "annoksilla". Aivan kärjestä löytyy muutama tavoitteellinen urheilija, mutta listoilta löytyy aivan liikaa kuntoilijoita...siis jos tavoitteeksi asetetaan kansainvälinen taso. Terveysvaikutusten kannalta asia on hyvällä tolalla, mutta tällä kertaa ei ole tarkoitus analysoida sitä....


Naisten puolella yrittäjiä on vähän ja tavoitteellisesti, ammattimaisesti urheiluun suhtautuvia vielä vähemmän kuin miesten puolella. Toivottavasti Lehtisen Johannan vaivat ovat ohitse ja hän tekisi tuloksellisestikin paluun ainakin kotimaan kärkeen. Muutamia valonpilkahduksia on näkyvissä ja Erikssonin sisarukset ovat oivaltaneet että harjoittelun auttaa...toki taitavat omata myös kohtalaisesti lahjakkuuttakin. Laji , siis kaikki kestävyysmatkat vaativat onnistumista harjoittelun lisäksi ravinnossa ja levossa ja valitettavasti tavoitteellisesti harjoitteleva naishenkilö on monen paineen alaisena, kun samalla pitäisi hoitaa opiskelut ja/tai työtkin...eikä saisi unohtaa poika- tai miesystäväänsäkään. Siitä huolimatta toivotan kaikkille naisraastajille hyvää tulevaa harjoituskautta ja parempia tuloksia ensi kaudelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti