keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Kausi analyysi 2

Kestomatkat, Miehet vuonna 2010

800m eli KASI

Tasollisesti vuosi oli erittäin huono. Syitä on tietysti monia, mutta huolestuttavaa on että alle 1:50 ei juostu kuin kolmen (3) henkilön voimin. Kauden kehittyjä Tuomo Salonen oli yksi heistä ja omaa mahdollisuudet ensi vuoden 22-sarjan EM-mittelöihin ?. Valitettavasti Sandells ja Bergdahl eivät kyseistä matkaa kokeilleet (nojoo Nicce yks rykäisy SFI:n omissa pikkukisoissa), he olisivat parantaneet tilastoja. Lahtion talvikausi oli vaikea, samoin alkukesä ja tuloskunto ei ollut entisensä, toki se juuri riitti EM-kisoihin, mutta sitten olikin paukut syöty. Jostain syystä Kurre ja Robban eivät päässeet edellisvuosien tasoille. Leikkauspöydältä kisakuntoon lähti myös A Lindahl ja näytti alkukesästä että pääsee hyvään kuntoon, mutta jostain syystä ei loppukausi tuonut parempaa tulosta. Monialamies T Virtanen ei päässyt radoille tänä kesänä ollenkaan ja viime vuonna hurjasti kehittynyt I Pekkaseltakin jäi kausi väliin. Nämä seikat heikentävät muutenkin kapeaa tasoamme. Oli lajissa Salosen lisäksi muutama muukin valon pilkahdus; Panu Jantunen paransi enkkaansa reilun sekunnin ja vakiintui hyvälle ? 1.52-tasolle. Lisäksi pitemmän matkan menijät; Lehtinen-Harjamäki-Laurila tekivät mukiin menevät tulokset myös kasilla, ja niinhän se pitää ollakin jos on tarkoitus juosta kovaa muillakin matkoilla. Nuorten kaartista eteenpäin menivät myös Lindqvist (22-sarja),mutta 19-sarjalaisista ei näyttäis ihan heti apua saatavan tason korotuksiin. Lajina mielenkiintoinen, mutta liian hitaat kaverit juoksevat tätä matkaa…siis jos puhutaan kv.tasosta. Toisaalta kovalla kestävyydellä voitaisiin korvata puuttuva nopeus, mutta täytynee odotella että 17-sarjalaiset kasvavat miehiksi…josko heistä olisi pelastus kasin lamaan. Toisaalta nelkun taso on aikas heikko ja se heijastuu myös kasille, pelkällä kestävyydellä tulos jää päälle 1:50 ja toisaalta pelkällä nopeudella se jää vielä heikommaksi. Tämän takia laji onkin kiehtova sillä siinä kohtaa monet ominaisuudet ja tarvitaan myös taktista kykyä, enkä tarkoita nyt tönimistä vaan oikea-aikaista sijoittumista matkan varrella. Ne kyvyt kehittyvät vain juoksemalla kasin kisoja, siinä asia yksinkertaistettuna.

1500m

Tällä matkalla taso aivan terävimmän kärjen osalta oli hyvä, siitä osoituksena 2 uutta 3:40-rajan alittajaa. Sillä ei ole väliä paljonko alittui vaan että alittui. Siitä “kunniamaininta” Niclakselle ja Jonakselle. Myös Mikael Bergdahlin kausi oli hyvä ja hän saavuttikin sekä ennätyksen että paikan (sub 3:42) EM-kisoihin.
Tämän kolmikon takana on liian suuri ero muihin ja alle 3.50 juoksijoita vähemmän kuin koskaan ? Mielestäni tasoa kannattaa kuitenkin tarkastella 5:n tai vähintään 3:n parhaan tuloksen keskiarvotuloksilla kuin pelkillä ennätyksillä. Tästä aasinsillasta päästään R Marttisen kauteen eli hänen edellisvuoden taso ei ollut EM-tasoa vaikka ennätyksen valossa se oli realistinen tavoite, perustasoa on nostettava eikä voida tuijottaa vain ennätyksiin. Selviä kehittyjiä toki lajissa oli paljon; Aki Nummela paransi ennätystänsä, mutta olisi jo hänenkin aika valita päälaji tai sitten jatkaa hyvänä yleisjuoksijana, oma valintansa. Jostain syystä viime vuoden kehittyjä M Viren oli täysin pihalla kuvioista koko kauden, tuleekos takaisin ? , no se jää nähtäväksi. Tämän kauden onnistujia oli kuitenkin mukavasti ennätysten valossa ; Harjamäki, Laurila; Lehtinen; Jantunen; Salonen, J Räsänen, J Nieminen sekä täysin uudelle tasolle noussut vasta 17-sarjalainen Lahdesta;O Kekki, erinomainen tulos 3:53.54. Hänen jälkeensäkin neljän alittajissa löytyy potentiaalia eli tämä on selkeästi parempi laji kuin kasi jatkon kannalta katsottuna. Kauden ennätystentekijöistä osa valinnee lajiksensa tämän ja onhan se selvää että tämä pitää kulkea jos on tarkoitus olla kova joko kasilla tai pidemmillä matkoilla. Arvokisoissa tämä on lajien kuningas ja voittaja on arvostuksessani number 1.
Niclas ja Mikael olisivat tehneet vielä paremmat tulokset jos olisivat kilpailleet myös kasilla ja kolosella. He juoksivat yhden kolosen keskenään, mutta kovuuden hankkimiseksi pitäisi kokeilla sekä ali- että ylimatkoja. Tottakai päälajin ehdoilla on mentävä mutta vaihtelu tekisi hyvää…katsokaa vanhoja kovia Jamppoja ja heidän profiiliaan vaikka tilastopajasta kuten P Vasala, A Loikkanen, A Suhonen, A Paunonen, V Siivonen ja huomaatte että kovat on kovia laaja-alaisesti. No oma lukunsa on tietysti P Päivärinta, mutta sellaista repertuaaria ei liene tarkoituksenmukaista hankkia…

3000m

Otan tämän välimatkan mukaan siitä syystä, että tällä matkalla tuli kärki selkeästi paremmaksi kuin viime vuonna, takoitan top-10. Valitettavasti kuitenkin 8:30:n raja oli selkeästi tiukemmassa kuin aiemmin. Tämä on kuitenkin matka joka kertoo paljon, siinä kohtaavat , voima, nopeus ja kestävyys, tämä ei kulje jos hapenottokyky ei ole kunnossa. Toisaalta tällä matkalla vauhti on kova ja rentoudella on oma merkityksensä. Tilastojen valossa ennätyksiänsä tekivät ainakin Harjamäki, Jokinen , J Nieminen, Pennanen ja Kekki. Vaikka Kekki onkin ylivoimainen ikäluokassaan ei hänen tuloksensa ole lähelläkään entisaikojen hirmujen; A Paunosen ja M Maaskolan tasoa. Toisaalta T Jokinenkin oli selkeästi edellä tuossa iässä, mutta harvapa “lapsi- ja junnutähti” on kasvanut tähdeksi myös aikuisissa. Toivottavasti tässä tapauksessa nähdään poikkeus ? Kolmosen kisat ajoittuivat mielestäni liiaksi alkukesälle pl. Lappeenrannan Eliitti, mutta tavallisille tallaajille soisi hyviä kisoja myös loppukesään ja maileritkin voisivat kokeilla matkaa rohkeammin.

5000m

Vaikka saimme 2 edustajaa EM-kisoihin (Räsänen-Utriainen) ei ole paljon kehumisen aihetta,vaikka Matin ja Jussin kausi oli kuitenkin mainio. Ennätyksiä toki nähtiin, mutta top-10 listalle pääsi päälle 14:30-ajalla. Selkeitä parantajia kuitenkin löytyi, erityisesti nousee esille minun silmissäni pitkän tien kulkija Happo Hamberg, arvostan työntekemistä, hän on osoitus siitä, että ei tarvitse olla superlahjakkuus vaan työllä voi päästä aikas lähelle kansallista kärkeä. Toisaalta ilman kovaa lahjakkuutta ei ole mahdollista nousta kv.tasolle. Lisäksi onnistujia ovat kaikki ennätyksensä tekijät kuten H Manninen, T Jokinen, P Toivola, O Pennanen , J Oporta sekä A Vattulainen. Tällä matkalla hyviä kisoja on kansalliselle tasolle aivan liian vähän ja ainakin karnevaaleille se on palautettava ohjelmaan. Nyt parhaat tulokset tehtiin Kalevalaisissa tai Paavo Nurmi-kisoissa ja tietenkin ulkomailla. Tässä lajissa alkaa jyvät erottua akanoista ja vaatiikin jo enemmän ulkoilua kuin lyhemmät matkat. Toki menestyääkseen tällä matkalla on oltava kansallisesti kova jo 1500llakin ja tietysti kolosella. Toivottavasti nuorempi kaarti säilyy ehjänä ja saamme kärkikahinoihin uusia kavereita. Mahdollisia 14 minuutin alittajia etsittäessä pitäsi alle 15 minuutin kavereita olla selkeästi enemmän kuin nyt on..mutta laji on kova ja vaatii työtä, työtä, työtä.

10000m

Saman suuntaiset jorinat kuin vitosellakin, sillä erotuksella että kärkikaksikon ; EM-kisamiesten Matin ja Jussin jäljessä ei ole nuorisoa tyrkyllä. En katso että Hena ja Sääri ovat sinänsä nuorisoa, vaikka VARSYn veteraanijuoksijoihin (Kerot, Hellsten, Virta, Luoto) verrattuna ovatkin poikasia. Valitettavasti Pexi ja Penski eivät tätä matkaa tällä kaudella juosseet ja listaus on karu…A-lk vain 11 kaveria, ja luokka on surkea 32 minuuttia. Vielä on muutama ratakymppi jäljellä mutta olennaista muutosta se ei taida tuoda, toki vanhat parrut voivat rallatella hyvinkin pyhänä Turussa mutta jatkuvuuden kannalta sillä ei ole merkitystä. Uusi kaveri löytyy listoilta kympin osalta, J Oporta joka teki enkkansa Kovassa juoksussa, sillä se on juostu J Menjon “peesissä”. Valitettavan karua kertomaa tämä kympin lista on ja taitaa laji olla kuolemassa sukupuuttoon. En usko poppakonsteihin, vaan nykyiset nuoret jotka lajin parissa ovat on saatava siellä pysymään ja heidän on aloitettava harjoittelemaan tai sitten on nostettava kädet pystyyn pitkien matkojen osalta, valitettavasti.

Esteet

Vaikka kärkijuoksijamme Jukka joutui jättäytymään pois EM-kisoista saimme sinne kuitenkin kaksi, uutta edustajaa aikuisten tasolla. Janne ja Mäyrä suoriutuivatkin tulikokeestaan mainiosti ja ovat menneet selkeästi eteenpäin, näin tuuleekin olla jos tarkoitus on jatkaa arvokisaputkea. MM- ja Olympiatasolla estejuoksu on yksi kovimmista, kun Kenialais-siirtolaisia alkaa olla vähän joka maan edustajina. Kansallisesti ottaen laji on huonossa jamassa, 9 minuutin alittajia toki löytyy 4, joista ilahduttavasti “vanha” herra Talasjoki on päässyt oivaan vireeseen, siintääkö omat EM-kisat vielä mielessä ? Tuokko ja Ikonen edistyivät selkeästi, mutta sen jälkeen on aivan liian suuri ero 9 minuutin alituksesta haaveiluun. Boström ja Syrjälä siihen voisivat pystyä, mutta näen Måren enemmän maramiehenä ja Tepon ; anteeksi vain; jo jäähdyttelijänä jos ajatellaan kehittymistä. Valitettavasti J Lehtinen ei tänä vuonna kokeillut esteitä, ehkä olisi hieman tilastoja kaunistanut tuolla top-tenissä. Laji on vaativa eikä siinä voi tehdä kovia tuloksia jos ei ole kova juoksija sileillä matkoilla. A-lk on romahtanut jo 9:45:een ja silti sen saavutti vain 12 juoksijaa. Ollessani nuori ja jonkin verran kokeilin lajia niin vertailun vuoksi A-lk oli tuolloin 9:05.00 ja kavereita riitti Kalevalaisissa B-eräänkin…nyt Kalevalaisissa matkan juoksi loppuun 8 kaveria.

Puolimaraton ja maraton

En viitsisi näitä edes käydä läpi, sillä listoilla (TOP-20) olevat kaverit ovat “vanhuksia” tai “kilpakuntoilijoita”…toki mukana muutama tosissaan urheilevakin löytyy. Harvoja ilonaiheita on Miikan puolikas keväältä ja Obed’n maraton. Toisaalta Obed ei kotimaista tasoa nosta jos ei ole edes aikomusta hakea kansalaisuutta. SM-maraton on vielä jäljellä ja muutama iso kaupunkinmaraton syksyllä ulkomailla, mutta taso on nähtävissä jo nyt…tai paremminkin sen puute.


Kyllä kestävyysjuoksu, siis matkat 3000m ja siitä ylöspäin vaikuttavat oleva todella syvässä lamassa. Niihin ei löydy intohimoa eikä sopivia tyyppejäkään ? Valitettavasti helpommat lajit viehättävät enemmän. Toisaalta jopa salibandy-liigapelaajat voivat saada elantonsa reikäpalloa lätkimällä tai ainakaan heidän ei tarvitse ottaa opintolainaa joten valinta on tavallaan helppo tehdä eri lajien välillä, valitettavasti. Kestävyysjuoksu huipputasolla vaatii paljon aikaa ja olosuhteita ja mitään ei tapahdu tässä nyt ja heti…ja se lienee eräs syy miksei siihen löydy kiinnostusta. Toisaalta 2000-luvulla meiltä löytyy sekä maratonin että esteiden EuroopanMestari ja he ovat saaneet sopivasti julkisuutta, mutta lajin kovuuden vuoksi ja (amatöörimäisyyden) takia ei ole osattu markkinoida oikein lajia. Kohtalaisen vaikea saada nuoriso lajin pariin “jos teet töitä 7-10 vuotta ja kaikki menee hyvin niin voit saada jonkun tonnin stipendeinä”….valitettava tosiasia on se että muut lajit ovat ammattilaislajeja ja Suomalaiset ovatkin menestyneet laajalla rintamalla ainakin taloudellisesti; Jääkiekko, jalkapallo, lumilautailu, keilailu, golf, tennis jne. eli vaikeassa tilanteessa ollaan. EI auta paasaaminen sillä laji on nykyiselle nuorisolle liian kova, ne ketkä vielä ovat mukana :OLKAA YLPEITÄ ITSESTÄNNE ja LAJISTANNE !

2 kommenttia:

  1. Olihan Jussin puolikaskin hyvä, muttei ole ihan nuoremmasta päästä hänkään ja ennätys on parempi.

    VastaaPoista
  2. Heihei, mä mikään veteraanijuoksija ole :)

    -Hell

    VastaaPoista