tiistai 11. toukokuuta 2010

SM-maastot

Keväinen kestävyysjuoksutapahtuma ,SM-maastot järjestetään ensi sunnuntaina Lahden hyppyrimäkien kupeessa. Reittikartan ja videokuvan perusteella kyse on lähinnä tiejuoksusta metsässä, varsinaisesta maastojuoksusta ollaan aikas kaukana. Se onkin taas toinen juttu onko se hyvä asia vai ei, mielestäni myöhäiset maastot ovat parempikin olla "helpolla" ja nopealla radalla.
Ilmoittautumisia katsellessa harmittaa poisjäännit kuten miesten nelosella olisi mukavaa ollut nähdä herrat: Harjamäki, Nummela, J Nieminen sekä SFI:sta ainakin Bergdahl ja Sandells. Pitkällä olisin kaivannut Muukkosen ja J Järvenpään mukanaoloa, mutta näillä mennään.
Naisten puolelta puuttuu "maastoikoni" AM Sandell-H , jolla on pätevä syy; kesäkuussa syntyvä kolmas lapsi. Puuttujien listalla on myös viime vuonna menestyneet Kaisa Lehtonen, Mari Järvenpää sekä Minna-Mari Kauppi sekä monipuolinen kestävyysurheilija Maija Oravamäki.
Spekulaatioihin, ensin miesten 12km.
Voittajasuosikkeja on selkeästi kaksi; hyvää kevätkuntoa esittänyt Jussi U sekä Räsäs-Masa, on vaikea kuvitella että joku sotkisi tämän kaksikon menoa ? Obed olisi ilman viikon takaista maratonia ollut varmaan aikas samoilla askelilla ? Seuraavassa porukassa viilettävät todennäköisesti JKU:n kolmikko Hena, Takala, Puttonen sekä Sääri ja Måre ? Jatkosijoista käyvät kilpajuoksua vanhat herrat kuten Kerot, Virran Mikko sekä Luoto ja Hell. Francis on ollut täysin ulkona kuvioista koko kevään, mutta hänestä ei koskaan tiedä ja voi löytyä sijalta 3. tai DNF ...
Miesten 4km:
Ykkössuosikki on ilman muuta Jukka K, toivottavasti hänen asiansa ovat hyvällä mallilla ja nähdään vauhdikasta juoksua. Kakkoskatergoriassa viilettääkin melkoinen joukko; Ukonmaanaho, Wannas, MArttinen, Utriainen, Tuokko, Viren, Mustonen, Hamberg ja ikinuori Syrjälä. Tämän matkan arvioiminen on usein osoittautunut hankalaksi etenkin tuplaajien takia, reitillä on laskua välillä 1200-1800, joten Jussi laskettelee siinä muilta paitsi Jukalta karkuun ?
Naisten 6km:
Etukäteen näkisin parhaat mahdollisuudet mestaruuteen olevan Johanna Lehtisellä. Kakkoskoriin riittääkin paljon tarjokkaita, valitettavasti en huomannut ilmoittautuneissa Skytän Saaran nimeä ? Mutta listalleni pääsevät kuitenkin ainakin hyvän kevään juossut Maria Söderström, aina maastoissa viihtyvä Elina Lindgren sekä Sajannin kaksoset ja kestokoneet;Tuominen ja Jantunen. Oma suosikkini kakkoskorissa on Forssan Mäkelä, no ehkä tässä tapauksessa tunne on vahvempi kuin tieto ? Yllättäjäksi voi hyvinkin nousta uutta tulemista tekevä Saara Pekkarinen ? Unohtaa ei sovi myöskään MM Kangasta eikä Nummelan Minnaa...suunnistuspuolelta mukaan tuleva Merja Rantanen on myös korkealla tuloksissa...mielenkiintoista on nähdä paluun juoksubaanoille tekevä hiihtäjähuippu Silja Tarvonen.
Miehet 22v 6km:
Ykkössuosikiksi nostan viime vuoden 5. ja talven 3000m:n mestarin Kalajoen Tapani Kärjän, etenkin Laurilan ja Toivolan jalkavaivojen takia. Kakkoskoriin riittääkin porukkaa ihan riittävästi ja se on vain hyvä asia, että taso tiivistyy, sieltä voi tupsahtaa tulevaisuudessa ihan kelpo ravureita. Paluuta tekevä Tuokon Marko on yksi mielenkiintoisimmista nimistä. Maastoissa viihtyvät ONMKY:n pojat ovat myös kärkikahinoissa samoin kuin viime vuoden 19-sarjan pronssipoika AP Niinistö. Kovasti kehittynyt TU-38:n Heittola voi olla tämän kauden yllättäjä ja naapuriseuran J Lammi yltänee myös kärkiporukoihin ? Idästä tulee ilman Toivolaakin kovaa porukkaa sotkemaan kärkeä; Laakkonen, Jantunen, Ikonen, Piipponen, Lehtinen. Armeijassa olevat Sundell ja Laurila lienevät myös kärkiporukoissa kuten Lahden oma poika Granberg. Kaiken kaikkiaan erittäin mielenkiintoinen sarja kun hyviä on paljon, mutta "huippuja" ei yhtään.
Naiset 22v 4km:
Mestaruudesta taistelevat Sandra ja Sanni ja heidän takanaan muista mitaleista Tynin Kaisa, Peiposen Johanna ja Hemminkin Kaksoset ja sitten kaikki muut...Mielenkiintoista on se, että Miettisen Suvi on palaamassa takaisin
ja luvassa on raastokasta menoa.
Miehet 19v 6km:
Ykkössuosikkina on Pennasen Oskari, etenkin kun viime vuoden mestari Lövdahl ei näy ilmoittautunieden joukossa, miksi ? Kakkoskoriin pääsevät maantiellä menestyneet Heikkilän Ville, Hämäläisen Markus sekä Vattulaisen Arttu. Samaan koriin pääsevät vielä Lempisen Toni ja Keskipoikelan Kalle sekä Siikaluoman Martti, Hynnisen Mikael ja Virtasen Jouni. Tämä sarja on mielenkiintoinen kun tuon ikäisillä kehittyminen voi olla hyvän talvehtimisen ansiosta melkoista...toivotaan että joku yllättää ja se voi olla vaikka Tampereelta Laakson Jaakko !
Naiset 19v 4km:
Tämä sarja on ennakkoveikkailuissani tasaisin ja tulosluettelo voi olla monelle yllättävä. Uskoisin että kärkiporukoissa viihtyvät Ilona VÄlimäki, sekä Porvoon poppoo; Kuivisto-Åkermarck-Holopainen- Söderström. Myös Turun kolmikko Raininko-Sahlberg-Jalonen hamuavat kärkiporukoihin. Kisan yllättäjä voi hyvinkin olla Zenitha Eriksson, jos vain uskaltaa roikkua kärkiporukoissa niin lopussa hän on pitelemätön...
Pojat 17v, 4km:
Tämän ikäisissä yllättäjillä on aina tilaa mutta uskoisin kärkiporukoista löytyvän ainakin seuraavia: Jaakko Piesanen; maantiemestari on ykkössuosikkini vaikka LAhden oma poika Ossi Kekki voi olla eri mieltä ?. Seuraavssa porukassa löytynevät Konsta Wilkman, Miika Pajukangas,Lari LAurila, Juho Jumisko,Miika Eskuri...ja varmaan moni muukin joita emme vielä edes "tunne"....mielenkiintoinen sarja.
Tytöt 17v, 4km:
Etukäteen homma pitäisi olla selvä eli Nikanderin Saaralle ei löydy vastusta, vai onko Haukilahden Anette eri mieltä?....muista sijoista tulleekin mainio taistelu ja porukoissa ovat Pentinmäki, Massinen,Matintalo,Maaskola ja moni muu. Tässä sarjassa on aina ollut tilaa yllättäjille ja toivon mukaan niin on tälläkin kerralla.
Sunnuntaina ollaan "viisaampia" ja lähdetään uusien ? mestarien kanssa kohti kesän koitoksia. Kaikki joita ei tullut mainittua voivat osoittaa minun olevan väärässä, tässä tapauksessa olisin vain tyytyväinen jos joku nousee selkeästi uudelle tasolle ja näyttää kykynsä.

1 kommentti:

  1. Kohtuullisen kivasti meni veikkailut... Mutta mitä hittoa tapahtui Tapani Kärjälle ja Saara Nikanderille? Keskisalo muuten näytti maalisuoralla kuin olisi vain aamulenkillä käynyt, vaikuttaa lupaavalta.

    VastaaPoista