lauantai 3. syyskuuta 2011

Deeku

Otsikko kuvastaa Suomen yleisurheilun tilaa liiankin hyvin. Olen aikas tarkasti seurannut lajia yli 40 vuotta enkä muista että ois koskaan ollu tekeminen noin takkuista arvokisoissa. No toisaaltas "hyvä" että tuli syöksy , ai miksi ? No siksi että joissain kisoissa on pelastajana ollut mm. Eetu Hämäläinen tai yksittäinen keihäänheittäjä. Sehän ei tietenkään kerro mitään lajin todellisesta tilasta tai/ja tasosta. Nyt on urheilujohdolla oikeasti kriisipalaverin paikka, ja myös muutosten aika. En kylläkään tiedä mitä pitäisi muuttaa, mutta jotain tars tehrä, kertokaapas mitä ? Mun mielestä panostus tulisi olla suurinta urheilija-valmentajapareille, en väheksy seuratoimintaa ; päinvastoin mutta kun on kyse huippu-urheilusta niin siihen panostaminen pitäis myös näkyä muissakin kuin puheissa. En myöskään ymmärrä puheenjohtajan kommenttia että nyt luodaan tehoryhmä EM-kisoja varten...no huh huh kisoihin on aikaa alle 10 kuukautta !! Britit ovat tehneet tehoryhmät omia Olympialaisia varten jo vuosia sitten ja tulokset ovat nähtävissä niin nuorten kisoissa kuin aikuisten MM-tasolla.
En ole kovinkaan hyvin perillä mitä huippu-urheilu vaatii, mutta koko suomalainen järjestelmä kaipaa remonttia. Koulumaailma on aikas kaukana huippu-urheilun vaatimuksista koko ajan kovenevine vaatimuksineen. En ymmärrä mitä tekee ns. urheiluakatemiat, vastaus = ei mitään ainakaan huippu-urheilua silmällä pitäen. Urheilija ei voi opiskella omaan tahtiinsa sillä jää opintopisteet ja tuet saamatta, mutta milläs elät jos et ole olympiakomitean tukiurheilija ? vastaus: tekemällä töitä opiskelun ohessa ja sekös on oikea asia huippu-urheilun kannalta, no ei tosiaankaan. Huippu-urheilun tutkimusryhmä vai mikä se nyt onkaan on mielestäni melkoisen turha asia, siihen löytyy jostain rahaa miljoona, mutta mitä sillä saadaan aikaiseksi? Olen melkoisen skeptinen sen suhteen, henkilöt jotka siellä puuhastelevat ovat vieraantuneet siitä mitä tehdään kentällä ja etenkin sitä ennen kun ollaan huipulla.
Pidän lajista kovasti ja toivon toden teolla että laji nousisi takaisin sille tasolle että saataisiin menestystä myös MM- ja Olympiatasolla. Mitä siihen vaaditaan onkin vaikeampi asia ja ihan heti siihen ei saada muutosta. Meillä on hyviä nuoria niin heidän jatkoonsa ikäluokassa 19-23 pitäisi saada sellainen muutos ettei heidän tarvitsisi miettiä voinko jatkaa urheilua ? Eikä tarvitsisi miettiä onko mahdollista tavoitella maailman huippua vai onko "pakko" siirtyä opiskelemaan tai työelämään ? Monet menestyvät maat ovat ratkaisseet sen valtion avulla eli mm. Saksassa useat urheilijat ovat joko poliisin, tullin tai puolustusvoimien "työllistettyinä". Meillä siihen tuskin koskaan päästään, mutta sitten olisi hyvä huomioida mitä me halutaan huippu-urheilulta etenkin sellaisessa lajissa kuin yleisurheilu on , maailman laajuisesti harrastettu tulosurheilu !
Toivotan kaikille lajin parissa oleville kaikesta huolimatta valoisaa tulevaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti